Examenzaal in Hilversum
NOS Nieuws

Toetsingscollege buigt zich over klachten examen Nederlands

Het College van Toetsing en Examens (CVTE) gaat de klachten over het eindexamen Nederlands bekijken. Ruim 26.500 vwo'ers hebben tot nu toe bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) geklaagd over hun examen Nederlands.

Dat zijn de meeste klachten voor een enkel examen ooit. Over het algemeen wordt geklaagd over de lengte en de moeilijkheidsgraad van het examen.

Het CVTE begint morgen met de correctie van het examen. Als daaruit blijkt dat er iets mis is met de toets, dan wordt de normering aangepast.

Adri van der Ven, sectormanager havo/vwo van het toetsingscollege, verzekert dat de leerlingen nooit de dupe worden. "Als het examen te lang of te moeilijk is, dan compenseren we dat. Ook als er onjuistheden inzitten, zorgen we ervoor dat dat in de becijfering wordt meegenomen."

Kanttekeningen

Wel heeft Van der Ven een paar kanttekeningen bij alle klachten: "Het is het eerste examen, dat geeft sowieso al spanning. En het is Nederlands, een vak dat altijd veel aandacht krijgt." Ook voorgaande jaren stond het vwo-examen Nederlands garant voor een roodgloeiende telefoon bij het LAKS.

Daarnaast denkt hij dat sociale media een rol spelen. "Je kunt je klacht sneller delen en anderen ertoe oproepen een klacht in te dienen. Het gaat ons niet om de hoeveelheid klachten, maar we kijken wel of er een probleem is. In dit geval moet dat nog blijken."

Wat volgens Van der Ven ook meespeelt is dat jongeren steeds minder lang lezen en amper schrijven met een pen. "Dan lijkt een traditioneel examen van drie uur lezen en schrijven ook wel heel lang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl