NOS NieuwsAangepast

OM: voorman Hells Angels achter autobrand burgemeester Haarlem

De Haarlemse Hells Angels-president Lysander de R. heeft in 2015 opdracht gegeven de auto van toenmalig burgemeester Bernt Schneiders in brand te steken. Daar is het Openbaar Ministerie van overtuigd, meldt regionale omroep NH.

Vanochtend was de pro forma-zitting in de zaak van de 35-jarige De R. in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Daar staan vandaag en morgen ook zijn vriendin en acht andere clubleden terecht voor een groot aantal strafbare feiten. De politie heeft een soortgelijk vermoeden uitgesproken.

Terreur tonen

Onder meer met afluisterapparatuur in de auto's van de chapterleden heeft het OM belastend bewijs tegen De R. en zijn kompanen verzameld. Toen De R. in 2015 werd opgepakt voor andere feiten, sprak Schneiders zijn hoop uit dat daarmee een einde zou komen aan de terreur. In een opgenomen gesprek is de reactie van De R. te horen: "Ik zal de burgemeester laten zien wat terreur is."

Kort daarna, als De R. in afwachting van de rechtszaak is vrijgelaten, komt hij Schneiders tegen bij een tankstation. Op beelden van bewakingscamera's is te zien dat De R. boos en dominant reageert op de burgemeester. Als De R. daarna in zijn auto stapt, legt afluisterapparatuur vast dat hij het kenteken van Schneiders hardop herhaalt.

Boot afhouden

Officier van justitie Jesse van der Putte legde De R. voor dat hij naast deze en andere brandstichtingen ook wordt verdacht van geweldpleging, bedreigingen, afpersing, wapenbezit en leiding geven aan een criminele organisatie.

Ondanks talloze aanwijzingen blijkt het voor het OM lastig de zaak tegen De R. rond te krijgen. "Er zijn mensen die de boot volledig afhouden", zegt Van der Putte over het gebrek aan medewerking van getuigen en betrokkenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl