Blogger Ruslan Sokolovsky hoeft niet naar een werkkamp
NOS NieuwsAangepast

Rus veroordeeld voor Pokémon Go spelen in kerk

Een Russische man die Pokémon Go speelde is wegens het aanzetten tot religieuze haat veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar en een taakstraf. Het Russische OM had een onvoorwaardelijke werkstraf van 3,5 jaar geëist, maar daar gaat de rechtbank niet in mee.

Blogger Ruslan Sokolovsky zette vorig jaar in augustus een video online, waarin was te zien hoe hij Pokémon Go speelde in een kerk in Jekaterinenburg. De man zei dat hij meerdere Pokémon had gevangen in de kerk, maar één karakter, Jezus, niet kon vinden. Ook zei de man dat hij het spel juist in een kerk speelde, omdat hij op het nieuws had gezien dat dat niet mocht. De video trok ruim 1,9 miljoen kijkers op YouTube.

Voorwaardelijke celstraf voor jacht op Pokémons

De man heeft behalve een voorwaardelijke celstraf een taakstraf van 160 uur gekregen. Oppositieleider Navalny heeft kritiek op de veroordeling, zegt hij op Twitter. "Ik ben geboren en opgegroeid in de Sovjet-Unie, waar 98 procent van de mensen atheïstisch was. Nu luister ik naar een vonnis, waarin een man wordt veroordeeld vanwege atheïsme."

Pussy Riot

De zaak van de blogger vertoont gelijkenissen met de zaak van de punkband Pussy Riot in 2012. De bandleden kwamen toen in grote problemen toen ze in een kathedraal in Moskou anti-Poetinteksten zongen.

Twee van de bandleden werden toen veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, maar ze kwamen een jaar later vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl