Mathias Depardon
NOS NieuwsAangepast

Turkije pakt Franse fotojournalist op

De organisatie Verslaggevers zonder Grenzen eist de onmiddellijke vrijlating van de Franse fotojournalist Mathias Depardon. Die werd drie dagen geleden aangehouden in het zuidoosten van Turkije op beschuldiging van het maken van propaganda voor een terroristische beweging.

De 37-jarige Depardon is de laatste jaren werkzaam in Turkije. Hij was bezig met een reportage over de rivieren Eufraat en Tigris voor National Geographic. Depardon heeft een doorlopende persvergunning voor Turkije.

De Turken zeggen dat Depardon politieagenten heeft gefotografeerd, wat Depardon ontkent. Na het doorlopen van diens fotoarchief op Instagram werd hij beschuldigd van propaganda voor de PKK.

Absurd

De vertegenwoordiger van Verslaggevers zonder Grenzen in Turkije noemt de beschuldiging die tegen Depardon is ingebracht absurd. Hij deelt mee dat zijn organisatie alleen genoegen neemt met een onvoorwaardelijke, onmiddellijke vrijlating. In een telefoongesprek gisteren zei Depardon dat de situatie voor hem verbeterd is sinds hij een advocaat kreeg toegewezen. Hij wordt naar eigen zeggen goed behandeld.

De Turken hebben Depardon inmiddels overgebracht naar Gaziantep, zo'n 50 kilometer ten noorden van Syrië. Volgens zijn advocaat is dat een teken dat Depardon spoedig het land wordt uitgezet.

Sjabloon

NOS-correspondent Lucas Waagmeester in Turkije merkt op dat "verdenking van propaganda voor een terroristische organisatie" een sjabloon is geworden dat justitie al tegen honderden Turkse journalisten heeft gebruikt.

Ook neutrale berichtgeving over het zuidoosten van Turkije en de PKK wordt volgens Waagmeester vaak bestempeld als terroristische propaganda.

De laatste maanden komt het steeds vaker voor dat buitenlandse journalisten in Turkije in problemen komen. De Amerikaan David Nissenbaum en de Italiaan Gabriele del Grande werden dit jaar vastgehouden en uitgezet, zonder dat een formele aanklacht was geformuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl