Zeker 35 criminelen knipten vorig jaar enkelband door
Vorig jaar hebben zeker 35 criminelen hun elektronische enkelband doorgeknipt waardoor ze konden vluchten. Het is voor het eerst dat Reclassering Nederland de cijfers vrijgeeft, na een verzoek van De Telegraaf.
In Nederland dragen 1600 criminelen een enkelband. "Bij 98 procent van de dragers gaat het goed", vertelt Sjef van Gennip, baas van Reclassering Nederland tegen de krant. Het doorknippen van een enkelband is goed te doen, zegt hij. "Met een nagelschaartje is het onmogelijk, maar een betonschaar heb je er niet voor nodig."
Het ging om verdachten in voorarrest of veroordeelden die de laatste fase van hun straf thuis mochten uitzitten. Van Gennip benadrukt dat het vooral om veroordeelden gaat die al een gevangenisstraf erop hebben zitten en tijdens hun voorwaardelijke invrijheidstelling gemonitord worden.
Onder de criminelen die vorig jaar de enkelband doorknipten, zitten drie moordenaars, elf overvallers, een verkrachter en drie drugscriminelen. Van Gennip zegt dat het merendeel snel weer werd opgepakt, maar Reclassering heeft geen exacte cijfers.
De praktijk laat zien dat de meeste mensen zich netjes aan de afspraken houden.
Van Gennip blijft geloven in het middel, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Voor de reclassering is het een ontzettend goed instrument. De kans op recidive is kleiner en je voorkomt dat mensen grotere detentieschade oplopen. Als iemand vastzit is, verliezen ze vaak werk, inkomen en relaties. Dat zijn net de factoren waardoor iemand in de criminaliteit terechtkomt. Als je dat kunt voorkomen, is de samenleving erbij gebaat."
"Het is spijtig dat mensen die de kans krijgen vrij te komen dat verprutsen. Elk incident is er een te veel", stelt Van Gennip. "Ik vind het altijd jammer dat als er incidenten zijn, alles over één kam wordt geschoren. De praktijk laat zien dat de meeste mensen zich netjes aan de afspraken houden."
Gevluchte drugscrimineel
Het elektronische toezicht met een enkelband werd in 1997 ingevoerd. Samen met het betalen van borg zijn dit de voorwaarden waaronder een verdachte naar huis kan.
Vorige maand bleek dat een belangrijke drugscrimineel, Cetin G., aan de politie was ontsnapt door zijn enkelband door te knippen. Hij was in december schuldig bevonden aan cocaïnesmokkel, maar door de rechter onder toezicht vrijgelaten in afwachting van zijn hoger beroep.