James Comey
NOS NieuwsAangepast

Ontslagen Comey neemt afscheid in brief: het is voorbij, het is OK

"Ik heb altijd al gevonden dat een president een FBI-directeur kan ontslaan om wat voor een reden dan ook, of zelfs zonder reden", zegt voormalig FBI-directeur James Comey in zijn afscheidsbrief aan collega's en vrienden. CNN kreeg de brief in handen.

Comey werd gisteren op staande voet ontslagen door de Amerikaanse president Donald Trump. Hij leidde het onderzoek naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Leden van het campagneteam van Trump zouden contacten hebben gehad met Rusland.

Televisie

"Het is voorbij en het komt wel goed met me", schrijft Comey in zijn brief. Hij gaat verder niet in op zijn ontslag "of de manier waarop die beslissing werd genomen". "Ik hoop dat jullie dat ook niet doen", schrijft hij zijn oud-collega's.

Comey hoorde via de Amerikaanse televisie van zijn ontslag. Tijdens een besloten bijeenkomst in Los Angeles verschenen op tv-schermen achter hem berichten in beeld over zijn vertrek. De FBI'er dacht aanvankelijk aan een grap, maar kort daarop kreeg hij zijn ontslagbrief onder ogen.

Werken met jullie was een van de mooiste dingen van mijn leven. Bedankt voor dat geschenk.

James Comey

Comey schrijft verder dat het hem zwaar valt om The Bureau te verlaten. "Ik heb jullie al eerder gezegd dat in moeilijke tijden de FBI een bastion van kunde, eerlijkheid en onafhankelijkheid moet zijn voor het Amerikaanse volk. Het is heel moeilijk om een groep mensen te verlaten die heel toegewijd het juiste doen."

De oud-topman sluit de brief af met een bedankje. "Werken met jullie was een van de mooiste dingen van mijn leven", schrijft hij. "Bedankt voor dat geschenk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl