NOS SportAangepast

Van Rijsselberghe noemt droomrentree 'wat apart'

Van Rijsselberghe grijpt meteen de leiding op EK

"Ik krab mezelf ook een beetje achter de oren. Helemaal omdat ik weet hoe hard de anderen ervoor werken." Dorian van Rijsselberghe is terug en dat zullen zijn concurrenten weten ook.

Voor het eerst in negen maanden staat hij weer op de voor hem zo geliefde surfplank bij de EK in Marseille. De olympisch kampioen bestempelde de Europese titelstrijd vooraf als een training, maar staat desondanks na twee dagen 'gewoon' bovenaan in de RS:X. In twee races was hij oppermachtig.

"Het is wat apart", zei Van Rijsselberghe dinsdag in Langs de Lijn En Omstreken. "Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Ik heb nu in totaal met deze twee wedstrijddagen erbij wel vier dagen op de plank gestaan."

Tot scheve gezichten bij de andere surfers leidt Van Rijsselberghe's dominantie (nog) niet. "Er is een hoop respect. Er heerste eerst wat ongeloof, maar daarna kreeg ik wat schouderklopjes en complimenten."

"Het was dan ook een genot om de bekende gezichten weer te zien en een rondje buiten op het water te dobberen."

Europees kampioen zal Van Rijsselberghe trouwens zeker niet worden. Mogelijk morgen al, wanneer er veel wind wordt verwacht in Marseille, zal hij zich afmelden voor de resterende races. Van Rijsselberghe blijft erbij dat Marseille slechts een training is en wil geen onnodige energie verspillen. De medal race, die op zaterdag wordt gevaren, laat hij hoe dan ook aan zich voorbijgaan.

Tijd voor familie

Na zijn gouden medaille in Rio de Janeiro in augustus vorig jaar was het tijd voor andere dingen in het leven van de 28-jarige sporter.

"Ik heb een dochtertje van twee en een lieve vrouw waarmee ik in Amerika woon. Die kleine groeit als kool en deze jaren kun je natuurlijk niet inhalen. Dat realiseer je je pas als je er niet bent."

Niet alleen maakte Van Rijsselberghe de voorbije maanden tijd vrij voor zijn familie, ook trachtte hij op andere manieren de accu weer op te laden. "Ik ben op een aantal mooie trips geweest. Ik heb met Bibian Mentel gesnowboard in Canada. Ik ben gaan surfen in Zuid-Afrika en Tahiti. Ik heb zeg maar al mijn droomreizen afgevinkt."

Zaterdag is de finalerace van de EK in Marseille. De WK, in september in het olympische water van Tokio, is het doel voor Van Rijsselberghe dit seizoen. Pas daarna beslist hij of hij doorgaat tot de Spelen van 2020.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl