Bloemendaal gaat als koploper de play-offs in, maar ook als favoriet?
NOS SportAangepast

Bloemendaal heeft de sterren, nu nog de vorm

Het hockeyseizoen is in de beslissende fase beland. Vier clubs strijden vanaf vandaag in de play-offs om de landstitel: Bloemendaal, Amsterdam, Rotterdam en Kampong.

"En al die clubs hebben de potentie om kampioen te worden", zegt hockey-commentator Philip Kooke. "Maar Bloemendaal is toch wel de topfavoriet. Die ploeg wordt in de hockeywereld gezien als een geweldig sterrenteam."

Met spelers als Jaap Stockmann, Wouter Jolie, Glenn Schuurman en buitenlandse vedetten als Florian Fuchs, Blake Govers en Manu Stockbroekx is het inderdaad geen toeval dat Bloemendaal de reguliere competitie als koploper heeft afgesloten.

Twijfels over vorm

Maar dat dankt Bloemendaal vooral aan de goede resultaten uit de eerste seizoenshelft, want na de winterstop won het alleen nog maar van clubs uit het rechterrijtje. Van Oranje-Rood (5-4), Amsterdam (3-2) en Kampong (3-1) werd verloren en Rotterdam hield Bloemendaal op een gelijkspel (2-2).

Kooke: "Dat komt deels omdat het heel moeilijk is om tot het uiterste te gaan als je toch al weet dat je de play-offs zal gaan halen. En het is aan coach Michel van den Heuvel wel toevertrouwd om de knop weer om te zetten nu het er echt om gaat. Maar ik heb toch wel twijfels gekregen over de vorm van Bloemendaal."

"Zelf zijn wij er zeker niet van geschrokken hoor", probeert Rogier Hofman die vraagtekens wat weg te nemen. "We hebben ook in die wedstrijden goed gespeeld, maar nipt verloren. Misschien maar goed ook, want we zijn na die ongelooflijke seizoenstart wel weer met beide benen op de grond gezet."

Rogier Hofman speelt zijn laatste seizoen voor Bloemendaal

Hofman is bezig aan zijn laatste seizoen in de hoofdklasse. Het is dus ook zijn laatste kans om de landstitel te grijpen, want daarin is hij ondanks een lange carrière in de Nederlandse top nog nooit geslaagd.

"Toen ik in 2010 bij Bloemendaal kwam, had de club net vijf titels op rij gewonnen, maar sindsdien staan we al zes jaar droog. En ja, daar worden wel grappen over gemaakt. Gelukkig kan ik daar goed tegen", aldus Hofman.

"Maar het is wel echt jammer natuurlijk dat ik die prijs nooit heb gewonnen. Ik zou heel graag een keer kampioen worden."

Seve van Ass, speler van Rotterdam

De jacht is geopend

Twijfels dus over topfavoriet Bloemendaal, maar hoe staan de andere titelkandidaten ervoor? Philip Kooke weegt de drie andere titelpretendenten.

"Rotterdam is een ontzettend gevaarlijke outsider. Daar wordt misschien het minst van verwacht, maar dat is onterecht. Jeroen Hertzberger en Seve van Ass zijn de vaandeldragers, maar Rotterdam is vooral een echt collectief met zeker veertien spelers die het niveau aankunnen."

"Het kan dus voortdurend doorwisselen zonder er zwakker op te worden. Dat heeft Rotterdam voor op alle andere ploegen. Zeker nu de wedstrijden zo kort op elkaar worden gespeeld."

"Bij Kampong liep het voor de winter voor geen meter, maar nu zit die club in een geweldige flow. Maar het is enorm afhankelijk van de vorm van de vier beste spelers: Robbert Kemperman, Sander de Wijn, Constantijn Jonker en Bjorn Kellerman."

"Als twee van hen niet thuis geven of maar een gemiddeld niveau halen, dan heeft Kampong het lastig tegen iedere tegenstander en wint het zeker geen topwedstrijd."

"Amsterdam speelt niet als een homogeen team. Misschien is het dat wel, maar zo ziet het er niet uit. Amsterdam heeft de kwaliteiten om van iedereen te kunnen winnen, maar het is ook heel wisselvallig."

"En om kans te maken in de play-offs moet je heel constant presteren. Het zou me dus verbazen als Amsterdam landskampioen wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl