De man uit Nijmegen verkocht deze smartphones met de versleutelde software
NOS NieuwsAangepast

Miljoen cash gevonden bij onderzoek naar crypto-gsm's

Bij een onderzoek naar een bedrijf dat versleutelde telefoons aan de onderwereld leverde, is een miljoen euro contant gevonden. Op elf plekken werden woningen en bedrijfspanden doorzocht. Politie en justitie kwamen de handel in versleutelde telefoons op het spoor nadat deze in 34 andere onderzoeken naar onder meer liquidaties waren opgedoken.

De zogenoemde crypto-gsm's worden volgens het Landelijk Parket vooral door criminelen gebruikt om veilig te communiceren. Het zou gaan om het bedrijf PGP Safe, dat na Ennetcom de grootste aanbieder van versleutelde communicatie in Nederland zou zijn. Hoeveel klanten het bedrijf heeft, is onduidelijk.

Politie pakt criminele telecom-provider op

Het team High Tech Crime doorzoekt woningen in Amsterdam, Huizen, Koggenland, Zandvoort, Almere en Zeewolde. Er zijn vier mensen aangehouden. De miljoen euro werd in Amsterdam gevonden in de woning van de hoofdverdachte.

Het onderzoek heeft twee jaar geduurd. De officiële verdenking is witwassen. Het verkopen van de telefoons is niet strafbaar, het aannemen van crimineel geld wel.

Een van de doorzochte panden

Ook de FIOD en het Functioneel Parket zijn bij de actie betrokken in het kader van een witwasonderzoek. Bij twee administratiekantoren is de boekhouding in beslag genomen.

De telefoons waar in wordt gehandeld zijn aangepaste BlackBerry's of Androidtoestellen die gebruikmaken van de techniek Pretty Good Privacy (PGP). Die maakt het voor opsporingsinstanties niet of nauwelijks mogelijk om de communicatie te volgen.

De toestellen werden op straat verkocht voor 1200 euro per stuk.

Ennetcom

De politie en het Openbaar Ministerie kraakten eerder de versleutelde berichten die op servers van het PGP Safe-concurrent Ennetcom stonden. Ennetcom wordt net als PGP Safe van witwassen verdacht. Het onderzoek naar het bedrijf loopt nog.

Volgens advocaat Inez Weski van Ennetcom vertraagt het Openbaar Ministerie dit proces moedwillig. Op die manier zou het OM zo lang mogelijk zonder tussenkomst van een rechter in het berichtenverkeer van criminelen willen snuffelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl