De bestuurders van Ahold Delhaize op de buitengewone aandeelhoudersvergadering in maart vorig jaar over de fusie van de twee supermarktketens
NOS NieuwsAangepast

Beursbedrijven willen 'time-out' bij vijandige overname

Bestuurders en commissarissen uit het grote beursgenoteerde bedrijfsleven willen wettelijke regels bij een ongewenste of vijandige overname. Voorstellen daartoe zijn ingediend bij minister Kamp van Economische Zaken.

De AEX-bedrijven willen de macht en druk van aandeelhouders inperken en een 'time-out', een bedenktijd van een jaar, invoeren. Bestuurders en commissarissen zouden ook niet zomaar weggestuurd mogen worden. Buitengewone aandeelhoudersvergaderingen die bedoeld zijn om onwillige bestuurders te ontslaan en zo een strategiewijzing af te dwingen, moeten een jaar lang verboden worden.

De maatregelen zijn opgesteld door drie afgevaardigden van de AEX-beursbedrijven, te weten Jan Hommen (oud ING- en KPMG-topman en commissaris bij Ahold Delhaize), Jeroen van der Veer (oud Shell-topman en president-commissaris van Philips en ING) en topadvocaat en commissaris Peter Wakkie.

Minister Kamp had twee weken geleden al aangegeven aanvullende wettelijke beschermingsmaatregelen voor bedrijven te willen, na de recente overnamepogingen bij PostNL door BPost, Unilever door Kraft Heinz, en momenteel AkzoNobel door PPG. Inmiddels is ook een Kamermeerderheid voor wetswijzigingen.

Aandeelhouders

De veranderende wereld vraagt aanpassing van de huidige wet- en regelgeving", zegt Jeroen van der Veer in het NOS Radio 1 Journaal. "Commissarissen moeten naar alle belangen kijken en niet enkel naar die van aandeelhouders. En dat kost tijd, dus is meer bedenktijd nodig."

"Een zwakte in ons plan is dat het aandeelhouders natuurlijk vrij staat om aandelen te kopen of te verkopen", zegt Van der Veer. "Bij een vijandige overnamepoging kan tussentijds een openbaar bod gedaan worden en is een ieder vrij om zijn aandeel aan die partij te verkopen. Alleen kan door die maatregel van een jaar bedenktijd daar even niks mee gedaan worden."

Eumedion, de club van grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars, is niet te spreken over het voorstel. "Aandeelhouders worden een jaar lang monddood gemaakt", zegt directeur Rients Abma.

Ondernemingskamer

Ondertussen stapt het activistische hedgefonds Elliott Advisors naar de Ondernemingskamer. De aandeelhouder wil een buitengewone aandeelhoudersvergadering ('bava') bijeen laten roepen om president-commissaris Antony Burgmans af te zetten.

AkzoNobel heeft een eerder verzoek van Elliott daartoe resoluut afgewezen en dus stapt Elliott nu rechtstreeks naar de Ondernemingskamer. Elliott, met 3,25 procent van de aandelen AkzoNobel in handen ter waarde van ruim 600 miljoen euro, wil al vanaf het eerste bod dat AkzoNobel met PPG gaat praten.

De afwijzing van het laatste bod van PPG van 24,6 miljard euro, noemt Elliott "een arrogant afwijzing van de erkende principes van goed ondernemingsbestuur" en een "flagrante schending van de wettelijke taken uit het ondernemingsrecht".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl