Trump en Obama in de Oval Office
NOS NieuwsAangepast

Obama waarschuwde Trump voor veiligheidsadviseur Flynn

President Obama heeft zijn opvolger Trump na diens overwinning gewaarschuwd voor het benoemen van Michael Flynn als zijn nationale veiligheidsadviseur. Dat meldt NBC News op gezag van drie voormalige medewerkers van de regering-Obama die anoniem willen blijven.

Volgens hen heeft Obama tijdens een gesprek met Trump in de Oval Office duidelijk gemaakt dat hij "geen fan" was van Flynn. Het Witte Huis bevestigt dat.

Desondanks koos Trump Flynn toch als veiligheidsadviseur, maar die moest nog geen maand later alweer het veld ruimen omdat hij in opspraak was geraakt door zijn contact met de Russen.

Driftbuien

Flynn heeft in december vorig jaar met de Russische ambassadeur in Washington gebeld over de Amerikaanse sancties tegen Rusland, nog voordat hij in functie was. Dat is strafbaar, omdat het voor burgers verboden is om diplomatiek contact te hebben met ambassadeurs.

In 2014 werd Flynn door de regering van Obama al ontslagen als hoofd van de militaire inlichtingendienst. Dat zou te maken hebben gehad met mismanagement en driftbuien van Flynn.

Russische hacks

Het nieuws over de waarschuwing komt enkele uren voor een hoorzitting over Russische hacks in de VS begint. Daarin moet onder anderen de voormalige minister van Justitie Sally Yates getuigen.

De verwachting is dat zij zal verklaren dat Flynn het Witte Huis heeft misleid over zijn contacten met de Russische ambassadeur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl