In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Poepbank gaat goed maar zoekt meer donoren

"Patiënten zijn vaak radeloos, ze hebben verschrikkelijke last van diarree. Een poeptransplantatie kan dan helpen", vertelt arts-microbioloog Ed Kuijper aan Omroep West. De Nederlandse Donor Faeces Bank (NDFB) - ofwel Poepbank in de volksmond - in het LUMC bestaat nu ruim een jaar. En het loopt volgens de microbioloog boven verwachting goed.

Jaarlijks krijgen ongeveer 3000 patiënten in het ziekenhuis last van diarree. Dat wordt veroorzaakt door schadelijke bacteriën. Die kunnen na het slikken van een antibioticakuur een infectie veroorzaken in de verzwakte darm. Ook thuis kan dat gebeuren. Gezonde ontlasting van de Poepbank bevat goede bacteriën die de patiënt helpen genezen.

Poeptransfusie

De patiënt krijgt de donorpoep via een slangetje door de neus ingebracht. Van de mensen die voor deze behandeling in aanmerking komen, geneest 85 procent na de eerste poeptransfusie. Tien procent van de patiënten heeft nog een tweede transfusie nodig om van de diarree af te komen, aldus Kuijper.

De Poepbank heeft nu vijf donoren. De selectie is heel streng. Donoren mogen niet te ver van de Poepbank in Leiden af wonen. Verder spelen leeftijd, gewicht en leefstijl een rol. En wie veel reist komt niet in aanmerking om donor te worden.

Allerlei aanvragen

Kuijpers zou graag meer donoren willen hebben. "We krijgen nu vanuit allerlei vakgebieden aanvragen om het verband tussen darmflora en bepaalde aandoeningen te onderzoeken. Zo is er een psychiater die wil weten of er een verband is tussen bepaalde angststoornissen en darmflora. Een patholoog wil uitzoeken of er een verband bestaat met kanker. Zo hebben we veel aanvragen liggen, maar nog niet de middelen."

Advertentie via Ster.nl