Somnox slaaprobot, één van de finalisten van de Philips Innovation Award
NOS NieuwsAangepast

Slaaprobot in race voor prijs van 50.000 euro

Vijf studenten-start-ups strijden vanavond om de Philips Innovation Award ter waarde van 50.000 euro. De prijs moet ondernemerschap onder studenten bevorderen.

In de loop der jaren is de prijs steeds serieuzer geworden. Twaalf jaar geleden kregen de winnaars nog een geldbedrag van 1000 euro van initiatiefnemer Philips.

Onder de gegadigden zijn een bedrijf dat een techniek heeft ontwikkeld om heel stil in zee te heien bij het plaatsen van bijvoorbeeld windmolens en de bouwer van de eerste commerciële gezinsauto die rijdt op zonne-energie.

Slaaprobot

Vooral de TU Delft is goed vertegenwoordigd. Drie van de vijf genomineerde bedrijven komen er vandaan. De genomineerden zijn gekozen uit 360 inzendingen.

Volgens Julian Jagtenberg van finalist Somnox gaat het niet om het winnen van de prijs alleen maar zijn ook de contacten die de bedrijfjes opdoen, heel belangrijk. "Frans van Houten, de ceo van Philips, zit in de jury. Ik ga vanavond direct vragen of hij eens met ons wil lunchen om te kijken of we met elkaar in zee kunnen gaan."

Zijn bedrijf ontwikkelt een zachte 'slaaprobot'. Dit knuffelachtige kussen bootst een rustige ademhaling na, waardoor mensen geholpen moeten worden makkelijker in slaap te komen zonder dat ze medicijnen gebruiken.

Het idee voor zo'n slaaprobot ontstond omdat zijn moeder slaapproblemen had. "Zij is heel enthousiast en heeft haar slaappillen weten af te bouwen." Jagtenberg hoopt zijn product volgend jaar op de markt te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl