Een sportzaak in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Detailhandel: minder regels betekent 10.000 extra banen

Als ondernemers in de detailhandel minder zouden vastzitten aan wet- en regelgeving, zou de werkgelegenheid in de sector met zo'n 10.000 voltijdbanen toenemen, een stijging van 12 procent. Dat zegt brancheorganisatie INretail op basis van onderzoek onder 500 kleine en middelgrote werkgevers.

Door alle regels wordt de banengroei afgeremd, stelt de brancheorganisatie. Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna 80 procent van de ondernemers het ontslagrecht beschouwt als grote boosdoener. Vooral eigenaren van mode-, sport- en woonwinkels zien het ontslagrecht als grootste belemmering om meer vaste krachten aan te nemen.

"Je hebt een medewerker, maar dan gaat het minder, en dat zit je aan iemand vast. Voor een kleine ondernemer is dat echt een probleem", zegt Otto Broekhuizen, eigenaar van een sportwinkel in Arnhem.

Zo'n 60 procent van de ondernemers geeft aan dat ook de hoge reïntegratiekosten - om een medewerker weer aan de slag te krijgen na ziekte - hen tegenhouden bij het aannemen van nieuw personeel. Andere redenen zijn de verplichting om het loon door te betalen bij langdurige ziekte (52 procent) en de verplichte transitievergoeding bij ontslag van tijdelijke werknemers (61 procent).

Meer personeel nodig

Meer dan 65 procent van de winkeleigenaren zegt meer personeel op de vloer nodig te hebben. "Ik zie het bij mijzelf en bij ondernemers om mij heen: iedereen probeert met zo min mogelijk vaste krachten te draaien", zegt Broekhuizen. "Eigenlijk zou ik er nog wel een personeelslid bij willen hebben."

De Arnhemse ondernemer heeft geen boodschap aan de vakbonden, die denken dat werknemers veel sneller op straat staan als het ontslagrecht versoepeld wordt. "Wij zitten hier iedere ochtend met ons clubje aan de koffie. We weten alles van elkaar. Je gooit mensen er niet zomaar uit."

Scheve verdeling

INretail wil dat de politiek iets doet met de uitkomsten van het onderzoek. De belangenbehartiger vindt dat met name "de scheve verdeling van verantwoordelijkheden" - werkgevers dragen alle kosten - moet veranderen. "Als een personeelslid ziek wordt, dan moet de werkgever samen met de overheid en de verzekeraar kijken hoe iemand op termijn weer aan de slag kan", zegt directeur Jan Meerman. "Niet alles moet ten laste komen van de individuele werkgever. Die gaat er failliet door."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl