NOS NieuwsAangepast

ING onder vuur om financiering fossiele-energiebedrijven

ING Bank investeert nog altijd miljarden euro's in fossiele-energiebedrijven en heeft geen plannen om de broeikasgasuitstoot van zijn financieringen te verminderen. Die beschuldigingen uiten Oxfam Novib, Milieudefensie, BankTrack en Greenpeace in een gezamenlijke verklaring. ING noemt de beschuldigingen voorbarig.

ING schendt volgens de vier milieu- en ontwikkelingsorganisaties de richtlijnen die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft opgesteld op het gebied van milieu en klimaat. Ze hebben dan ook een klacht tegen ING ingediend bij het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (NCP).

"ING heeft de afgelopen vijf jaar bijna 25 miljard dollar geïnvesteerd in fossiele bedrijven", zegt Peter Ras, beleidsmedewerker bij Oxfam Novib. "Dat is meer dan alle andere Nederlandse banken samen. Bijna 90 procent van hun leningen in de energiesector gaan naar fossiele opwekking."

Grootste bank

Volgens ING is het niet gek dat de bank het meeste geld heeft uitstaan bij bedrijven die werken met kolen en gas. "Wij zijn ook de grootste bank en van oudsher groot in de energiesector", zegt Arnaud Cohen Stuart, hoofd bedrijfsethiek bij ING.

De klacht dat ING niets zou doen om meer te investeren in duurzaam, veegt Stuart Cohen van tafel. "In 2015 hebben we bijvoorbeeld al gezegd geen nieuwe investeringen meer te doen in kolencentrales. Er lopen nu nog twee projecten, als die zijn afgerond, gaat er geen geld meer naar de bouw van een kolencentrale."

Rekenmethode

De klagende organisaties vinden ook dat ING de totale uitstoot van broeikasgassen die zijn investeringen met zich meebrengen, openbaar moet maken. Volgens ING is dat niet te doen. "Wij zijn hard op zoek naar een goede rekenmethode om dat te becijferen. Maar die hebben we nog niet gevonden. Dat is heel lastig."

Volgens Ras van Oxfam Novib komt een aantal Nederlandse banken deze maand met een rekenmethode om dat wel te kunnen doen. "Dat klopt en dat volgen we ook op de voet", reageert Cohen Stuart.

Het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (NCP) kan geen sancties opleggen. "Ze zullen ons samen aan tafel proberen te krijgen", zegt Ras. "Dan kunnen we daar verder spreken over het beleid van ING."

Aandeelhoudersvergadering

ING houdt vandaag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering en de vier organisaties roepen bestuursvoorzitter Ralph Hamers op om deze bijeenkomst aan te grijpen om een concrete toezegging te doen om de klimaatimpact van de financieringen van ING te verkleinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl