Een Afghaanse militair bij een actie tegen IS van vorige maand in Nangarhar
NOS NieuwsAangepast

'Hoogste leider IS in Afghanistan gedood'

De hoogste leider van de terreurgroep Islamitische Staat in Afghanistan is bij een operatie van Afghaanse commando's gedood. Dat heeft president Ghani bekendgemaakt.

Ghani zegt dat Abdul Hasib werd gedood in de oostelijke provincie Nangarhar. Dat was vermoedelijk vorige week al, bij een actie met Amerikaanse Army Rangers waarbij Hasib het doelwit was.

Het Pentagon meldde vorige week dat 50 Rangers en 40 Afghaanse commando's in een 3,5 uur durend gevecht in Nangarhar meerdere IS-leiders hadden gedood, onder wie vermoedelijk Hasib. Bij die actie kwamen ook twee Amerikanen om.

Hospitaal

Hasib zou als hoogste leider verantwoordelijk zijn voor een reeks aan terreurdaden, zoals die in maart op een militair ziekenhuis in Kabul, waarbij zeker 49 doden vielen.

Hasib was de opvolger van Hafiz Saeed Khan, die in augustus vorig jaar bij een Amerikaanse drone-aanval om het leven kwam.

Superbom

De VS is nauw betrokken bij de strijd tegen IS in Nangarhar, dat aan Pakistan grenst.

Vorige maand gooide de Amerikaanse luchtmacht zijn krachtigste conventionele bom op een IS-bolwerk in Nangarhar. Daarbij zouden 94 mensen zijn omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl