NOS NieuwsAangepast

'Vrijgezellen worden gediscrimineerd'

Door redacteur Emil van Oers

CDA, D66 en SGP vinden dat alleenstaanden te zwaar fiscaal benadeeld worden en willen daarin verandering. Twee maanden geleden deed vrijgezel en schrijfster Esma Linnemann in nrc.next in een open brief aan Mark Rutte haar beklag. Vijf vragen over haar ervaringen als alleenstaande.

Welke problemen kom je als vrijgezel tegen op financieel gebied?

"Je loopt tegen hogere kosten aan bij bijvoorbeeld zorg of wonen. Je krijgt als alleenstaande veel minder huursubsidie. Ik ben zelf single en ik merk dat het heel moeilijk is om een huis te kunnen financieren, terwijl ik om mij heen stelletjes zie die dat wel kunnen. Ook als je kijkt naar gemeentelijke belastingen zoals rioolbelasting of milieuheffingen, betalen alleenstaanden naar verhouding veel meer. Ook bij zorgverlof is het slecht geregeld. Als je geliefde ernstig ziek wordt, dan krijg je verlof om voor die persoon te zorgen. Maar als je beste vriend of vriendin ziek wordt, dan krijg je dat niet. Alsof vriendschap minder relevant zou zijn!"

Zijn er nog meer momenten waarop je je als vrijgezel voelt achtergesteld?

"Ja. Op allerlei andere vlakken ben je beter af in een groepje van twee dan in je eentje. Wat dacht je van toeslagen op hotelkamers als je alleen een kamer boekt? Of in de supermarkt waar je volle schappen familieverpakkingen aantreft? Ik denk dat mensen te weinig beseffen dat er een hele grote groep is die single is, bewust of niet. Mensen verkijken zich erop."

Zou je het discriminatie kunnen noemen?

"Vervang het woord 'alleenstaande' of 'vrijgezel' maar eens voor Surinamer, jood of moslim."

Is er een mentaliteitsverandering nodig?

"Ja. Het is maar hoe de samenleving ertegenaan kijkt. Alleenstaanden zijn een groeiende minderheid. Ik geloof dat ze over veertig jaar zelfs de helft van alle huishoudens vormen. Nu is het zo dat samenzijn de maatschappelijke norm is. Je bent pas succesvol als je een relatie hebt en als het even kan een gezin met kinderen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar het is wel zo dat die opvatting wordt gereflecteerd in wetgeving die alleenstaanden dupeert."

Welke rol zou de vrijgezelle Mark Rutte daarin kunnen spelen?

"Rutte is iemand die het voortouw zou kunnen nemen. Het is een bijzondere situatie dat een leider single is. Hij is wel het visitekaartje van Nederland. Hij moet zich tegenover andere wereldleiders presenteren als vrijgezel, terwijl het gebruikelijk is dat je dat met je partner doet. Hij kan een lans breken voor singles in Nederland en in de wereld. Rutte is het wandelende bewijs dat singles waardevol zijn voor een samenleving en dus niet zouden moeten worden achtergesteld. Er is namelijk helemaal niks mis met vrijgezel zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl