Phillip Cocu
NOS VoetbalAangepast

PSV defensief ijzersterk in verloren seizoen

Het seizoen gaat voor PSV waarschijnlijk als een nachtkaars uit met de haast zekere derde plaats. Vreemd genoeg kan de uittredend landskampioen in defensief opzicht terugkijken op een topseizoen.

Met nog twee eredivisiewedstrijden voor de boeg staat PSV op slechts 2 nederlagen, 16 clean sheets en 21 tegentreffers. Een ongekend goed resultaat voor een eredivisieteam dat vermoedelijk als derde eindigt. Ter vergelijking: koploper Feyenoord en Ajax verloren dit seizoen vaker dan de ploeg van Phillip Cocu.

Statistiek

PSV was zelf de laatste ploeg die met twee of minder nederlagen buiten de toptwee viel: in 2009/2010 eindigden de Eindhovenaren achter Ajax en landskampioen FC Twente.

De laatste keer dat PSV defensief zulke imponerende cijfers overlegde was in topjaar 2004/2005: 1 nederlaag, 23 clean sheets en 18 tegengoals.

Een defensieve PSV-drietal dat dit seizoen weinig weggaf: Santiago Arias, Nicolas Isimat-Mirin en Héctor Moreno

Spits zonder aanvoer en vertrouwen

De PSV-defensie zag dit seizoen zijn solide optreden niet worden beloond. "Het is al vaker besproken, maar de defensieve cijfers bevestigen het probleem dat PSV dit seizoen heeft gehad: de gebrekkige doelpuntenproductie", stelt commentator Arno Vermeulen.

"Vooral in de eerste seizoenshelft was dit een probleem en PSV heeft in Luuk de Jong een spits zonder aanvoer en vertrouwen."

PSV scoorde deze eredivisiejaargang tot nu toe 63 keer. Een matig moyenne voor een club die doorgaans tussen de 75 en 95 treffers uitkomt.

Kijk eens naar Ajax, wat een rijkdom je hebt met goede buitenspelers: Younes, Kluivert, Traoré.

Arno Vermeulen

"Het zegt ook genoeg dat Gastón Pereiro dit seizoen topscorer bij PSV is met tien doelpunten. En hij heeft dit seizoen niet laten zien dat hij onmisbaar is", aldus Vermeulen.

"Luuk de Jong heeft ook nauwelijks aanvoer via de flanken gehad. Willems is teruggevallen, Narsingh is weg, Locadia was heel lang geblesseerd en Cocu stelde zelfs middenvelders op aan de zijkanten."

"Kijk eens naar Ajax, wat een rijkdom je hebt met goede buitenspelers: Younes, Kluivert, Traoré. Het wordt interessant wat PSV deze zomer gaat doen op de transfermarkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl