Een bewoner van een bejaardentehuis in Hannover wordt geëvacueerd
NOS NieuwsAangepast

Bommen in Hannover worden ontmanteld; 50.000 mensen geëvacueerd

Met een van de grootste evacuaties sinds 1945 is in de Duitse stad Hannover de ontmanteling van bommen uit de Tweede Wereldoorlog begonnen. Zo'n 50.000 mensen uit drie stadsdelen hebben hun huis moeten verlaten. Het gebied is afgezet. Verwacht wordt dat de ontmanteling van de blindgangers tot het eind van de middag duurt.

De autoriteiten vermoedden aanvankelijk dat er in het stadsdeel Vahrenvald dertien bommen lagen. Op vijf punten bleek dat inderdaad het geval te zijn.

In het ontruimde gebied staan onder meer zeven bejaardentehuizen, een ziekenhuis en een bandenfabriek. Honderden ambulances werden ingezet om mensen die hulp nodig hebben te vervoeren naar veilige locaties. Het gemeentebestuur organiseert tijdens de ontruiming evenementen in onder meer musea en theaters.

Inwoners moesten uit voorzorg hun elektriciteit en gas afsluiten. Het treinverkeer wordt omgeleid.

Grootste evacuatie

De evacuatie in Hannover komt enkele maanden na de grootste naoorlogse evacuatie in Duitsland, in Augsburg. Daar moesten 54.000 mensen hun huis uit toen een Britse bom werd gevonden bij bouwwerkzaamheden.

Hannover was in de Tweede Wereldoorlog vaak het doel van bombardementen door de geallieerden. Het zwaarste bombardement was op 9 oktober 1943. Toen werden 's nachts 261.000 bommen op de stad afgeworpen. Daarbij kwamen 1245 mensen om het leven, 250.000 inwoners raakten dakloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl