NOS VoetbalAangepast

Het huurlingdilemma van Hahn, Luijckx weet er alles van

"Waar was die mafkees mee bezig? Hij is verdomme van ons!"

Het zijn de woorden van Stijn Schaars na het mislopen van de titel met AZ tegen Excelsior tijdens de beroemde laatste speeldag van de eredivisie in 2007. Ze waren gericht aan Kees Luijckx.

Kees Luijckx speelde in 2007 voor zowel AZ als Excelsior

Luijckx, destijds door AZ verhuurd aan Excelsior, speelde een prima wedstrijd en zorgde er zo mede voor dat de Rotterdammers met 3-2 wonnen van de Alkmaarders, die in gedachten al met de schaal in handen stonden.

De situatie van Luijckx destijds is enigszins vergelijkbaar met die van Warner Hahn nu. De doelman staat nog onder contract bij Feyenoord, maar keept zondagmiddag in de wedstrijd die de kampioenswedstrijd moet worden, bij tegenstander Excelsior.

Aparte dag

Reden om met de inmiddels 31-jarige Luijckx terug te kijken op de wedstrijd van toen. "Het was wel een aparte dag", herinnert hij zich aan de telefoon vanuit Denemarken, waar hij tegenwoordig speelt voor Sønderjyske.

"Mijn vrouw zei laatst nog: eigenlijk heeft Schaars jou een hoop bekendheid opgeleverd. Dat klopt wel een beetje. Maar ik had mezelf niet serieus kunnen nemen als ik niet mijn best had gedaan. Ik wilde laten zien dat ik het niveau van AZ aankon."

Kees Luijckx in duel met Kew Jaliens in wat voor AZ de kampioenswedstrijd moest worden

In aanloop naar de wedstrijd kreeg Luijckx al reacties vanuit Alkmaar. "Danny Koevermans en Job Bulters zaten te dollen dat ik wel rustig aan moest doen tegen AZ. En tijdens de wedstrijd zongen de AZ-fans ook: 'Keesie, Keesie, we worden kampioen'."

Kortom: er hing een aparte sfeer. Maar dat wat niemand voor mogelijk hield, gebeurde: Excelsior won. "Of ik de AZ-spelers na de wedstrijd een handje heb gegeven? Volgens mij durfde ik dat niet. Ik vond het ook misplaatst om ze te troosten, dus ik ben meteen naar binnen gegaan."

"Ik ben in de wedstrijd ook gewoon sportief geweest. Ik werd vlak voor tijd gewisseld, na een beuk tegen mijn ribben. Niet heel collegiaal, laat ik maar zeggen. Maar ik ben niet gaan tijdrekken. Ook bij de goals heb ik niet uitbundig gejuicht. Gewoon normaal."​

De teleurstelling bij de Alkmaarders was groot. Een aantal fans had het daarna op Luijckx gemunt en bedreigde hem op forums. "Ach, dat kun je niet serieus nemen. Ik wist dat het kon gebeuren en daar was ik niet van onder de indruk."

Goedgemaakt

Kon Luijckx het overdoen, dan zou hij het precies hetzelfde doen. "Ik had er geen moeite mee. En twee jaar later ben ik alsnog met AZ kampioen geworden, dus heb ik het een beetje goed kunnen maken."

Dat werd hij samen met Schaars, de man die hem in 2007 nog uitmaakte voor mafkees. "Aan de ontbijttafel is het nog weleens gegaan over die wedstrijd. Stijn kon er nog steeds niet bij met zijn hoofd."

Kees Luijckx (l) in 2009 met de landstitel, rechts Stijn Schaars

Het advies van Luijckx aan het adres van Hahn dit weekend? "Hij moet gewoon zijn stinkende best doen. Al snap ik dat het voor hem moeilijk is."

"De fans van AZ zijn toch anders dan die van Feyenoord. Als hij daadwerkelijk Feyenoord van een zege houdt, ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren. Ik hoop dat het netjes blijft. Maar mocht het verkeerd gaan, heeft Feyenoord een week later nog een kans."

NOS Playercam: Kees Luijckx

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl