NOS SportAangepast

Hermens: met minder luchtvochtigheid kan het onder de twee uur

Hermens is overtuigd: marathon kan in minder dan twee uur

Bij manager Jos Hermens overheerst tevredenheid na de mislukte recordpoging van Eliud Kipchoge. "Het was geen officiële wedstrijd, maar hij loopt tweeënhalve minuut onder het wereldrecord. Daarom heb ik toch een overwinningsgevoel."

Hermens is ervan overtuigd dat de marathon in de toekomst binnen de twee uur kan worden gelopen. "Voor deze poging dacht ik dat de kans fifty-fifty was. Een tijd onder de twee uur en een minuut leek me sowieso al mogelijk."

Luchtvochtigheid te hoog

Kipchoge bleef steken op 25 seconden boven de twee-uursgrens. Volgens Hermens kan dat komen door de zware omstandigheden in Monza. "De luchtvochtigheid was tachtig procent, terwijl het hier normaal zestig procent is. Dat kan makkelijk twintig tot dertig seconden schelen..."

Valentijn Trouw, de Nederlandse begeleider van Kipchoge, zat op de fiets tijdens de poging van de Keniaan. "In de eerste helft van de race had ik geen grote rol, maar daarna kon ik hem moreel ondersteunen. Ook hield ik in de gaten of alles goed verliep."

Trouw kan geen echte oorzaak noemen waarom Kipchoge zaterdagochtend het record miste. "Na 35 kilometer zag je dat zijn pas iets veranderde, daar kun je vermoeidheid in zien. Maar zijn voorbereiding was prima, hij heeft het heel serieus genomen."

"Er kunnen kleine dingen verbeterd worden, zo waren de hazen soms iets te enthousiast waardoor ze te snel liepen. Volgend jaar beter..."

Manager Kipchoge: we kunnen nog kleine dingen verbeteren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl