André Rieu
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Boete voor André Rieu wegens kinderarbeid

De Inspectie SZW heeft het productiebedrijf van muzikant André Rieu beboet omdat het in de zomer van 2015 de wet op de kinderarbeid overtrad. Tijdens de reeks van zeven jaarlijkse concerten op het Vrijthof in Maastricht liet Rieu een groep minderjarige muzikanten tot middernacht optreden. De wet verbiedt kinderen van 13 tot 16 jaar om na 23.00 uur 'culturele arbeid' te verrichten.

Het gaat in dit geval om een groep jonge panfluitspelers die tot het muziekgezelschap van de Roemeense panfluitvirtuoos Gheorghe Zamfir behoorde. Zij maakten volgens de Inspectie te veel uren tijdens de avondvullende optredens van André Rieu.

Het is onduidelijk hoe hoog de boete precies is. 1Limburg spreekt over een bedrag van "circa 200.000 euro".

Roemenië

Volgens de Limburgse programmamaker Jo Cortenraedt, die alle concerten van Rieu volgt, zou de muzikant zich van geen kwaad bewust zijn geweest. Cortenraedt wijst erop dat Rieu de panfluitspelers zag spelen in Roemenië. "Daar traden ze samen op. Daarna heeft Rieu ze gevraagd voor de Vrijthofconcerten in Maastricht. Hij heeft toen geen moment gedacht aan kinderarbeid".

De zaak wordt nu voor de rechter uitgevochten. Rieu is tegen de boete in beroep gegaan.

De schrik zit er goed in, zegt Cortenraedt. Vorig jaar trad de harmonie van Eijsden nog op in Rieu's voorprogramma in Maastricht. De orkestleider stond er toen op dat geen muzikanten onder de 18 jaar zouden meespelen. Ook dit jaar wil Rieu geen minderjarige muzikanten meer op het podium zien.

Rieu zelf geeft geen commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl