NOS NieuwsAangepast

5 mei-concert sluit feestelijke Bevrijdingsdag af

De officiële viering van Bevrijdingsdag is voorbij. Met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam is de Nationale Viering Bevrijding traditioneel afgesloten. In het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verzorgde Het Metropole Orkest dit jaar de muziek. Ook zanger Roel van Velzen en dansers van het Nationale Ballet verschenen op het podium.

Prinses Beatrix was er dit jaar niet bij, net als vorig jaar. Als koningin was ze elk jaar van de partij en ook de eerste jaren na haar abdicatie in 2013 vierde de prinses de vrijheid bij het concert op de Amstel.

  • ANP
    Het Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam
  • ANP
    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren erbij

Er waren vandaag veertien grote Bevrijdingsfestivals, onder meer in Almere, Den Haag, Haarlem, Groningen, Utrecht, Vlissingen en Zwolle. Dit jaar waren De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat de ambassadeurs van de vrijheid. Met een helikopter werden zij van festival naar festival gebracht.

"Dat we hier in vrijheid leven, daar mag je wel een feestje voor vieren", zegt een bezoekster van het Bevrijdingsfestival in Den Haag. En daarin staat ze zeker niet alleen. "Mensen in andere landen die geen vrijheid hebben, daar heb ik eigenlijk geen woorden voor", zegt een bezoeker van een ander festival.

Want 5 mei, is dé dag dat we in Nederland vieren dat we in vrijheid leven. "Gisteren hebben we vooral stilgestaan bij de vrijheid en nu ga ik gewoon vrij met de muziek zijn", vertelt een bezoeker van Bevrijdingsfestival Brabant in Den Bosch.

  • ANP
    De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat waren de ambassadeurs van de vrijheid
  • ANP
    En Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig had er zin in

In Haarlem werd het festival vanmiddag geopend door premier Rutte. "En daarmee werd eigenlijk meteen het teken gegeven dat de andere festivals ook konden beginnen", zegt verslaggever Martijn van der Zande. "En zoals altijd zijn er ontzettend veel jongeren die komen kijken."

Onder meer Douwe Bob, Spinvis, Gregor Salto en De Jeugd van Tegenwoordig waren de publiekstrekkers die het Haarlemse Bevrijdingsvuur nog even extra opstookten. En dat leverde een hoop blije gezichten op.

Lekker in het gras, met muziek en een drankje, was het genieten geblazen op Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout. "Het is belangrijk dat dit er is", vertelt een bezoeker. "Belangrijk dat we dit kunnen. Dat het mag en dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn."

  • ANP
    In Haarlem was het al vroeg druk, tijdens het optreden van Rilan and The Bombardiers
  • ANP
    En ook op de andere festivals was het druk

En ook in Utrecht was de sfeer goed. Park Transwijk was de hele dag het decor van feesten, dansen, drankjes en muziek. Artiesten als Blaudzun, Room Eleven en Kenny B. waren de sfeermakers op het bevrijdingsfestival in Utrecht.

Bezoekers waren zich bewust van de reden dat ze vandaag een feestje konden vieren, schrijft RTV Utrecht. "Ik denk dat de boodschap van vrijheid goed doorgegeven wordt. Er wordt op tv aandacht aan besteed en artiesten zetten zich ervoor in." Een ander zegt: "We weten wel waarom we op dit festival zijn en niet gewoon een ander willekeurig festival."

Den Haag

Op het Haagse Malieveld waren ook de hele dag optredens om de vrijheid te vieren. Brainpower, Sabrina Starke en Voice Of Holland-winnares Pleun stonden onder andere op het podium. De Staat, een van de ambassadeurs van de vrijheid van dit jaar, sloot het bevrijdingsfestival in Den Haag af.

Bevrijdingsdag overal gevierd

Een bijzonder moment was vanmiddag om 16.55 uur. Op alle bevrijdingsfestivals in het land werd stilgestaan bij de vrijheid. Op veel plekken schalde het nummer Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen uit de speakers.

Het ging er overigens niet overal zo uitbundig aan toe. Zo werd in Aalsmeer een speciaal bevrijdingsconcert voor ouderen georganiseerd, als een soort tegenhanger van de grote bevrijdingsfestivals. Met als doelgroep mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt en hits die tussen 1930 en 1945 zijn gemaakt.

"Maar qua volume kunnen ze hier ook wel aardig wat van hoor", vertelt verslaggever Karin Alberts, die erbij was. "In het begin hoorde je wat piepjes van gehoorapparaten toen de microfoons aangingen. Maar vooral veel mensen die heel tevreden wiegen op de maat van de muziek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl