De Russische gezant Aleksander Lavrentjev (midden), in februari bij het Syrië-overleg in Kazachstan
NOS NieuwsAangepast

Rusland: veilige zones Syrië verboden gebied voor vliegtuigen

De veilige zones in Syrië worden afgesloten voor Amerikaanse en westerse oorlogsvliegtuigen, heeft de Russische Syrië-gezant Lavrentjev gezegd. Turkije en Iran stemden gisteren in met het Russische voorstel om 'safe zones' rond Idlib, Aleppo, Latakia en Homs in te stellen.

Lavrentjev liet doorschemeren dat ook Russische en Turkse vliegtuigen niet meer over die gebieden zullen vliegen. Over de bestandsovereenkomst is nog niet alle informatie bekendgemaakt. De afspraken over de veilige zones gaan om middernacht in.

Scepsis

De Amerikaanse regering reageerde in eerste instantie al sceptisch op het plan, dat een positief onthaal kreeg van secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties. De gematigde Syrische rebellen wijzen het afkondigen van veiligheidszones af, omdat dat in strijd is met territoriale eenheid van het land. Ze accepteren Iran niet als partij in een bestandsovereenkomst over Syrië.

De Syrische rebellen moeten niets hebben van Iran dat het regime van president Assad openlijk steunt.

In Kazachstan maakten Rusland afspraken met Turkije en Iran over Syrië. Enkele Syrische rebellengroeperingen waren daarbij aanwezig, maar vertrokken al voor de afloop van het overleg. Andere rebellen hadden niet de moeite genomen naar Kazachstan te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl