Dafne Schippers (r) verliest in de olympische finale van de 200 meter van Elaine Thompson
NOS SportAangepast

Schippers tegen Thompson: topaffiche in Doha

Allebei hebben ze in aanloop naar de echte start van het buitenseizoen al hard gelopen. Dafne Schippers en Elaine Thompson vormen vrijdagavond bij de opening van de Diamond League-cyclus het topaffiche. Het tweetal treft elkaar op de 200 meter.

Schippers is op die afstand de wereldkampioene van 2015, maar slaagde er vorig jaar in Rio de Janeiro niet in haar Jamaicaanse concurrente van het goud op de 100 en 200 meter af te houden. Thompson ontpopte zich als de sprintkoningin van de Spelen, Schippers keerde terug met zilver op de 200 meter.

Lekker warm

Dit seizoen noteerde Schippers in Californië al 22,29 seconden. Met haar 21,63 seconden van de WK in Peking is ze 's werelds snelste van de nog actieve vrouwen op de 200 meter. In het verleden waren alleen wereldrecordhoudster Florence Griffith-Joyner en Marion Jones rapper. Thompson kwam - met te veel rugwind - onlangs al tot 10,75 op de 100 meter.

Schippers stak vorig jaar in Doha in goede vorm. Op de 100 meter werd ze toen wel verslagen door de Amerikaanse Tori Bowie, maar haar tijd van 10,83 seconden was indrukwekkend. "Ik kom graag in Doha. De omstandigheden - lekker warm, weinig wind - zijn er altijd prima", keek ze vooruit naar de toprace.

Dafne Schippers en Eliane Thompson (tweede en derde van rechts) op persconferentie in Doha

Opbouw

"Het wordt een interessante ontmoeting", stelt atletiekspecialist Léon Haan van de NOS. "De tijden zeggen nu nog weinig. Beide atletes zijn in opbouw naar het hoogtepunt van het seizoen, de WK in Londen in augustus. Voor allebei is het een kwestie van ritme vinden. Je kunt nog zo veel trainen, wedstrijden blijven iets anders."

De Diamond League kent dit jaar een nieuwe opzet. De cyclus bestaat uit veertien wedstrijden, waarvan de laatste twee (Zürich en Brussel) als finale gelden.

Veel prijzengeld

Via de eerste twaalf wedstrijden kunnen atleten zich voor de finales plaatsen. In totaal is er in Zürich en Brussel 3,2 miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen. De winnaars van de 32 disciplines ontvangen 50.000 dollar (ruim 45.000 euro).

In Doha staan dertien olympisch en wereldkampioenen aan de start. Naast de 200 meter is ook de 800 meter bij de vrouwen van hoog niveau. De topdrie van de Olympische Spelen in Rio de Janiero (Caster Semenya, Francine Niyonsaba en Margaret Nyambui) staat aan de start en krijgt concurrentie van Genzebe Dibaba.

Genzebe Dibaba

Debuut

De Ethiopische veroverde in 2015 de wereldtitel op de 1.500 meter en vorig jaar zilver op dezelfde afstand bij de Spelen. Nu debuteert Dibaba op de 800 meter en de vraag is of ze de vorig jaar onverslaanbare Semenya kan kloppen.

Bij de mannen gaat de aandacht uit naar sprinter Andre De Grasse. De drievoudig medaillewinnaar van de Olympische Spelen wordt gezien als de opvolger van Usain Bolt, die na de WK in Londen een punt achter zijn loopbaan zet.

De Grasse neemt het op de 100 meter op tegen de Amerikaan Justin Gatlin (zilver op de 100 meter in Rio) en voormalig wereldrecordhouder Asafa Powell. De Zuid-Afrikaan Akani Simbine maakte in het voorjaar al indruk met een tijd van 9,92 seconden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl