Adam Gray na zijn vrijlating
NOS NieuwsAangepast

Amerikaan zat 24 jaar onterecht vast voor dodelijke brand

Een Amerikaan die op zijn veertiende levenslang kreeg, heeft 24 jaar ten onrechte achter de tralies gezeten. Adam Gray werd veroordeeld omdat hij in 1993 brand zou hebben gesticht in een appartement in Chicago waarbij twee ouderen omkwamen.

Na zijn arrestatie werd hij urenlang verhoord door de politie terwijl zijn ouders er niet bij waren. Hij hield aanvankelijk vol dat hij onschuldig was, maar bekende later toch het vuur te hebben aangestoken.

"Ze wilden niet horen wat ik vertelde, totdat ik ze vertelde wat ze wilden horen", zei Gray na zijn vrijlating afgelopen woensdag. "Ze gaan net zolang door totdat je wil dat het stopt. Een mens kan ook maar zoveel hebben."

Bewijs opnieuw bekeken

Na verschillende herzieningsverzoeken van Grays advocaten besloot het Openbaar Ministerie onlangs opnieuw naar de zaak te kijken. Na bestudering van het technische bewijs kwamen de aanklagers tot de conclusie dat het helemaal niet om brandstichting ging, dat de brand per ongeluk was ontstaan.

Gray zegt dat hij na al die jaren onschuldig vast te hebben gezeten het moeilijk vindt om te geloven dat hij vrij is. Hij overweegt om juridische stappen te nemen tegen justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl