Voorbereiding voor de Dodenherdenking op de Dam
NOS NieuwsAangepast

Vluchtelingenherdenking in Amsterdam gaat niet door

De herdenking van omgekomen vluchtelingen in Amsterdam, die eerder was verplaatst van het Rembrandtplein naar de Nieuwmarkt, gaat niet door. Dat schrijft de organisatie in een open brief met de titel: "Waarom wij in vrijheid wilden herdenken en waarom we dat niet gaan doen".

De briefschrijvers voelen zich onder druk gezet door de 'officiële' herdenkingscomités.

De organisatie wilde met de herdenking een link leggen tussen de Tweede Wereldoorlog en de mensen die op hun vlucht naar het huidige Europa zijn omgekomen, "om te zorgen dat de boodschap levend blijft".

Verantwoordelijkheid

"Als je praat over slachtoffers van oorlogsgeweld doemen vandaag onherroepelijk de beelden op van doden op zee, de gasaanvallen en het slachthuis van Assad, het levenloze lichaam van Aylan Kurdi op het strand van Bodrum, de moorden op sjiieten, Yezidi en Arabische christenen", staat in de open brief.

De organisatie zegt dat ze de Tweede Wereldoorlog niet wil verdringen, maar dat het herdenken daarvan wel de verantwoordelijkheid met zich meebrengt om ook de omgekomen vluchtelingen van nu te herdenken.

Boze daden

Er was veel te doen over de herdenking van mensen die op hun vlucht naar Europa zijn omgekomen. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël, CIDI had felle kritiek; het vindt dat daardoor de Nationale Dodenherdenking verwatert. Ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei zag de herdenking niet zitten.

"Omdat boze woorden langzaam overgingen in boze daden hebben we besloten, met pijn in het hart, om ons initiatief aan te passen. We komen samen met alle betrokkenen om de ceremonie te volgen en ons af te vragen wat er de afgelopen dagen in vredesnaam is gebeurd", aldus de briefschrijvers.

De brief is opgesteld door We Gaan Ze Herdenken, en ondertekend door Rikko Voorberg van We Gaan Ze Halen, Matthijs Jaspers (Whocares) en Katinka Simonse, bekend als Tinkebell.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl