NOS SportAangepast

Van As krijgt nog steeds kippenvel van 'Londen 2012'

Van As: ik heb behoefte aan andere dingen

Vijftien seizoenen maar liefst speelde Naomi van As in de hoofdklasse. Op dat hoogste hockeyniveau maakte ze haar kenmerkende pielacties voor HDM, Klein Zwitserland en Laren. Dat deed ze vaak op gevoel. En zo kwam ook haar besluit om te stoppen tot stand.

"Ik heb er lang over nagedacht, maar nu was het tijd om de knoop door te hakken", legt Van As uit. "En hoewel ik nog steeds met heel veel plezier hockey, voel ik dat het klaar is. Ik heb behoefte aan meer vrije tijd en andere leuke dingen."

Van As is trots op enorme erelijst

Van As heeft in al die jaren een enorme lijst aan prijzen bij elkaar gespeeld. Ze won twee keer olympisch goud, werd twee keer wereldkampioen en pakte drie keer de Europese titel.

"En dan ook nog een aantal Champions Trophy's. Ik zou niet eens weten hoeveel het er zijn." Van As zegt het zonder een spoortje dedain. Ze bedoelt vooral dat haar erelijst indrukwekkend lang is. "Ja, prachtig. Ik ben er enorm trots op."

  • ANP
    Een uniek generatie hockeysters met WK-goud in Den Haag: Naomi van As, Ellen Hoog, Kim Lammers en Maartje Paumen.
  • ANP
    Naomi van As juicht na het behalen van olympisch goud in Londen
  • ANP
    Naomi van As in actie tijdens de Spelen in Rio

'Nog steeds kippenvel'

Met zoveel prijzen is het lastig om te kiezen wat nou hét hoogtepunt van haar loopbaan was. "Het WK van 2014 komt als eerste in me op. Ik kwam net terug van een kruisbandblessure en het WK was in Den Haag, de stad waar ik vandaan kom."

"Het was heel gaaf om elke wedstrijd voor een vol stadion Oranje-fans te spelen. Bovendien waren we toen echt heel goed. We waren oppermachtig. Dat was heel bijzonder."

Maar ook de Spelen van Londen 2012 hebben een speciale plek in haar hart. "Als ik die beelden terug zie, dan krijg ik nog steeds kippenvel."

'Ik krijg nog steeds kippenvel bij de beelden van Londen 2012'

Er zit echter één smetje op haar indrukwekkende erelijst: het gebrek aan een landstitel. "Ja, daar baal ik echt van, want ik ben juist ooit naar Laren gegaan om een keer dat landskampioenschap te winnen, maar dat is nooit gelukt."

Ook dit jaar lijkt het er niet van te komen voor Van As. Het is zelfs nog maar zeer de vraag of Laren zich plaatst voor de play-offs. Zondag valt de beslissing in de laatste speelronde van de reguliere competitie.

Nachtkaars

"Het zou een enorme teleurstelling zijn als het daarna al voorbij is. Dan gaat mijn laatste seizoen als een nachtkaars uit. Daar moet ik maar niet te veel over nadenken."

Maar het is lastig om die gedachten uit haar hoofd te zetten, geeft Van As toe. "Ik merk dat ik er deze week heel erg mee bezig ben. Gisteren dacht ik ineens: dit zou weleens mijn laatste dinsdagtraining geweest kunnen zijn."

'Ik hoop dat we het seizoen mooi kunnen afsluiten'

Om dat scenario af te wenden moet Laren zondag in ieder geval een goed resultaat neerzetten tegen Amsterdam. Bij die club is Ellen Hoog, een zeer goede vriendin van Van As, ook bezig aan haar laatste seizoen.

"Ja, bizar. Ik vind het echt een grote grap dat wij onze allerlaatste competitiewedstrijd tegen elkaar spelen." En met een vette knipoog: "Ik heb ook nog even bij haar geïnformeerd hoeveel ze wil hebben om ons te laten winnen."

Nieuwe carrière

Het zou dus zomaar zondag al voorbij kunnen zijn. En anders duurt het nog een paar weken langer, maar hoe dan ook is het tijd voor wat anders. En de vraag is dus: wat nu?

"Tijdens mijn carrière ben ik begonnen met het presenteren van het kinderprogramma Zappsport. Dat vind ik echt superleuk om te doen, dus daar wil ik heel graag in verder."

Van As wil verder als presentatrice

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl