Brood en banketbakker Angeline van Asperen uit Driebergen en bestuurslid van werkgeversorganisatie NBOV
NOS NieuwsAangepast

Bakkers zetten 'lastige' vakbonden aan de kant

De vakbonden staan buitenspel bij de cao voor 38.000 bakkerijmedewerkers. De twee werkgeversorganisaties voor de bakkers, de NVB (Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij) en de NBOV (Nederlandse Brood en Banketbakkers Ondernemingsvereniging) zijn helemaal klaar met de vakbonden FNV en CNV.

Het is de tweede keer in een week tijd dat werkgevers het heft in eigen hand nemen. Vorige week besloot supermarktketen Jumbo al de vakbonden aan de kant te zetten. Ook hier wilden de bonden niet praten en voerden acties. Jumbo tuigt nu zelf, in overleg met de ondernemingsraad, een arbeidsvoorwaardenregeling (avr) op voor de 3000 werknemers van de distributiecentra.

Mes op de keel

Bij de bakkers zijn de cao-onderhandelingen helemaal vastgelopen. De bonden dreigden met acties en stakingen. Het conflict draait, naast afschaffing van wachtdagen bij ziekte en het derde jaar WW, vooral om de loonsverhoging. De bonden willen 2,25 procent, terwijl de werkgevers niet meer dan 1 procent boden.

"Het is bij mijn weten nog niet eerder gebeurd, in elke geval niet de voorbije 25 jaar", zegt voorzitter Jos den Otter van de NBOV. Hij wijt de impasse vooral aan de opstelling van de FNV. "We merken vooral een verharding bij de FNV. Die kijkt niet meer naar de sector en zet het mes op de keel van de bakkers. Ze willen enkel dat we hun eisen inwilligen, anders komen ze niet aan tafel."

De Nederlandse bakkerssector telt 1700 ambachtelijke, kleine brood- en banketbakkerijen en 80 grote industriële bakkerijen.

Loon

Half april werd een laatste poging gedaan om een nieuwe bakkers-cao te bereiken, maar de bonden kwamen niet opdagen. De werkgevers hebben daarom besloten zelf met een loonsverhoging te komen. De huidige cao, die geldt voor zowel de kleine bakker om de hoek tot de grote bakkerijen die aan winkels en supermarkten leveren, is inmiddels verlopen.

De werkgevers bieden nu een soort eigen arbeidsvoorwaardenregeling, waarin de huidige cao verlengd wordt, met een eenzijdig loonbod. De leden van NBOV geven op 1 juni een eenmalige loonsverhoging van 1 procent en per augustus een structurele loonsverhoging van 1,5 procent, de leden van de NVB betalen vanaf juni structureel 2 procent meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl