André G. in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Onverwachte bekentenis Kasteelmoord: waarheid is beter dan de leugen

Het leest als de onverwachte wending aan het eind van een spannende detectiveroman, en het heeft er ook alle ingrediënten voor: een kasteel, een geheimzinnige moord en een familiedrama. In België raken ze niet uitgepraat over de plotselinge bekentenis in het proces over de Kasteelmoord die in het land al jaren de voorpagina's haalt.

Op 31 januari 2012 vond Liesbeth, de vrouw van Stijn Saelens, een kogelhuls en een bloedspoor in de hal en op de oprit van het kasteeltje in West-Vlaanderen waar het paar met hun vier kinderen woonde. Staelens was vermist. Zijn lichaam werd twee weken later gevonden in een bos.

Gisteren volgde de ontknoping van de zaak: in een emotioneel betoog gaf de vader van Liesbeth, André G., voor de rechtbank in Brugge toe dat hij de opdrachtgever was achter de moord. G. verdacht zijn schoonzoon van incest. Zijn advocaat vertelt hoe dat tot stand kwam.

Advocaat Platteau over de bekentenis in de Kasteelmoord-zaak

Justitie zag André G. al langer als hoofdverdachte, maar die hield steeds vol dat hij Saelens alleen een lesje wilde leren. Hij zou opdracht hebben gegeven om zijn schoonzoon te laten afranselen en enkele dagen te gijzelen.

Gisteren kwam G. opeens met een ander verhaal. "Hij heeft beslist dat de waarheid beter is dan de leugen", zei Johan Platteau, de advocaat van G. Volgens de raadsman had zijn cliënt al eerder besloten te bekennen. "De vraag was enkel wanneer. Ik heb de voorzet moeten geven. Hij heeft daarop zijn verantwoordelijkheid genomen."

  • AFP
    Het kasteel in het West-Vlaamse Wingene waar Saelens woonde
  • AFP
    Het slachtoffer: Stijn Saelens
  • AFP
    De zoektocht naar het lichaam van Saelens in februari 2012

G. zou pas in juni worden verhoord, maar nadat Platteau had gezegd dat zijn cliënt "niet zal betwisten dat hij gevraagd heeft om zijn schoonzoon om te brengen", kwam G. plotseling overeind om zijn verklaring af te leggen.

"Ik heb Stijn Saelens proberen te aanvaarden", vertelde G. de rechters. "Ik heb hem gerespecteerd, ondanks zijn soms rare ideeën en abnormale gedragingen. Hij kon altijd op me rekenen. Toen ik van feiten van incest op de hoogte werd gebracht, moest ik als grootvader verantwoordelijkheid nemen en de feiten een halt toegeroepen."

Hoofdverdachte André G.

G. probeerde aanvankelijk met andere middelen een einde te maken aan de situatie. Hij sprak met de ouders van Saelens, nam contact op met een psychotherapeut die misschien zou kunnen helpen en deed aangifte van incest.

Hij sprak ook over de situatie met zijn goede vriend Pierre S. Die stelde hem de vraag wat hij zou doen als hij opnieuw zou horen dat er incest was gepleegd. "Ik zei tegen hem dat ik dacht dat ik hem zou doden. Hij zei daarop: doe dat alstublieft zelf niet."

Terwijl G. dat laatste voor de rechtbank zei, rolde S. zichtbaar met zijn ogen, meldt de Belgische nieuwssite De Redactie.be. S. wordt al sinds 2012 verdacht van betrokkenheid bij de moord, maar zijn precieze rol is niet duidelijk.

Medeverdachte Pierre S.

Het moordplan dat G. en S. aan het beramen waren verdween even in de ijskast toen Saelens eind 2011 enkele maanden naar Australië ging, G. dacht dat hij niet meer terug zou komen. Maar dat gebeurde wel. Het leek erop dat hij zijn vrouw en kinderen naar Australië wilde halen. "Er kwamen brieven van het Australische immigratiebureau. Op Liesbeth had ik geen vat meer, in tegenstelling tot vroeger. Ik stuurde het parket van Brugge een e-mail dat ik me zorgen maakte over de geestestoestand van Stijn. Maar er gebeurde weer niks. De dreiging nam steeds meer toe dat hij met de kinderen zou vertrekken."

Toen zijn dochter hem op 26 januari vertelde dat het gezin inderdaad naar Australië zou vertrekken, zag G. geen andere oplossing meer. "Dan heb ik Pierre opnieuw gevraagd. Dit was het ultieme redmiddel, de laatste kans om kleinkinderen te beschermen. Ze waren in gevaar." S. zou er toen voor hebben gezorgd dat het moordplan werd uitgevoerd.

G. wachtte vijf jaar met zijn bekentenis uit angst voor de reactie van zijn dochter en kleinkinderen. "Hij had schrik om dat te verliezen wat hij nu het meeste koestert: zijn familie", zegt advocaat Platteau. Die gaat ervan uit dat G. deze keer de hele waarheid heeft verteld. "Als je zo laat met een versie komt, dan moet die juist zijn. Als je nu met een halve waarheid afkomt, dan dreig je al je geloofwaardigheid te verliezen."

Volgens de raadsman is G. "een warme en dankbare mens", die een verschrikkelijke keuze heeft gemaakt. "Hij kan nu uitleggen waarom hij dat heeft gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl