NOS VoetbalAangepast

Riedewald, van overbodig naar onmisbaar

Jairo Riedewald krijgt vanavond in de halve finales van de Europa League eindelijk weer eens een kans vanaf de eerste minuut. Door de schorsing van Nick Viergever en de blessure van Daley Sinkgraven is hij tegen Olympique Lyonnais de linksback van Ajax.

Vrijdag speelde Riedewald nog met Jong Ajax in Venlo tegen VVV in de Jupiler League. Woensdagavond moet hij er staan tegen de Franse topploeg, in een tot de nok toe gevulde Arena.

Jairo Riedewald lacht op de training van Ajax

"Riedewald is de enige echte nummer zes in de selectie." Het is een uitspraak van Ajax-trainer Peter Bosz, begin september van vorig jaar. Riedewald leek daarmee een onbetwiste basisspeler in de Ajax-selectie voor dit seizoen. Niemand die daarover twijfelde.

Maar zaken kunnen snel veranderen. Twee weken na die uitspraak was die twijfel er ineens wel bij Bosz.

Riedewald werd naar de bank verwezen en plotseling was Lasse Schöne, na een goed optreden in de beker tegen Willem II, de aangewezen nummer zes in de selectie. Vanaf dat duel ging het lopen bij de Amsterdammers.

Jairo Riedewald speelde afgelopen weekend nog met Jong Ajax tegen VVV-Venlo

De 20-jarige Riedewald, geboren in Haarlem, pakte nog wel wat wedstrijden mee - hij staat dit seizoen op 24 officiële duels - maar maakte geen deel meer uit van de vaste basisformatie.

Kikkers

Riedewald is samen met Kenny Tete, die tegen de Fransen vanwege de schorsing van Joël Veltman ook een basisplaats krijgt, de kikker die nog niet uit de kruiwagen is gesprongen.

Al deed hij wel een poging om net als Riechedly Bazoer (VfL Wolfsburg) en Anwar El Ghazi (OSC Lille) zijn heil te zoeken bij een andere club. Maar Riedewald mocht niet vertrekken; Bosz had hem nog nodig.

Kenny Tete en Jairo Riedewald op de bank tijdens Ajax-NEC

Geen enkele keer linksback

Maar dagen, weken, maanden gingen voorbij. Riedewald bleef bankzitter. Af en toe pikte hij een wedstrijd mee, maar zijn toekomst leek niet meer in Amsterdam te liggen.

Uitgerekend in de wedstrijd van het jaar mag Riedewald zich weer laten zien, als linksback. Een logische keuze, zo lijkt het. Maar in de negentien officiële wedstrijden die Riedewald dit seizoen in de basis speelde, maakte hij geen enkele keer zijn opwachting als linksback.

"Zowel Heiko Westermann als Riedewald kan spelen als linksback," zei Bosz dinsdag op de persconferentie. "Maar Jairo gaat spelen."

"En het is niet gek dat hij er nu ineens moet staan. Dat is voetbal. Hij hoeft zich ook niet te bewijzen. Ik constateer het hele jaar al dat hij goed is."

De trainer heeft zelf aangegeven dat hij me niet als linksback ziet. Maar nood breekt wet.

Jairo Riedewald

Onder trainer Frank de Boer speelde de veelzijdige Riedewald wel veel wedstrijden als linksback. Heel vreemd is die positie dus niet voor hem.

"Maar linksback is wel weer even schakelen, omdat het een uitzondering is dat ik daar sta. De trainer heeft zelf aangegeven dat hij me niet als linksback ziet. Maar nood breekt wet", weet ook Riedewald.

En dus lijkt het achteraf van Bosz een goede zet om de drievoudig international niet te laten vertrekken afgelopen januari. Want welke trainer kan een speler van het kaliber-Riedewald nou zijn derde keus noemen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl