Jeugdwerkers demonstreerden in 2014 tegen de nieuwe Jeugdwet
NOS NieuwsAangepast

Steenwijkerland op vingers getikt vanwege jeugdzorg

Steenwijkerland is de eerste gemeente die door de Centrale Raad van Beroep is terechtgewezen voor de manier waarop jeugdzorg is verleend. Sinds 2015 zijn gemeenten volgens de nieuwe Jeugdwet verantwoordelijk voor de jeugdzorg.

In het geval van een meisje uit Steenwijkerland met psychische problemen is na een onzorgvuldig onderzoek ten onrechte hulp geweigerd, staat in de uitspraak. Het meisje kreeg voorheen tussen de vier en zeven uur begeleiding via het Bureau Jeugdzorg. De gemeente, hierin geadviseerd door het Centrum Jeugd en Gezin Steenwijkerland, wilde die hulp niet verlengen omdat haar moeder die taak op zich zou kunnen nemen.

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter, zegt dat dat advies niet deugt omdat het niet duidelijk maakt welke problemen en stoornissen het meisje heeft en welke hulp daarvoor nodig is. Ook is niet de vereiste expertise is aangewend. De rechter wil daarom dat de gemeente de hulpvraag opnieuw beoordeelt en een nieuwe beslissing neemt, die wel voldoet aan de zorgvuldigheidseisen.

Spoorboekje

In de uitspraak geeft de rechter een beoordelingskader voor het nemen van een besluit over jeugdhulp voor alle gemeenten. Een woordvoerder van de Centrale Raad van Beroep spreekt in de Volkskrant van een spoorboekje. In veel gemeenten zijn mensen niet tevreden over de afhandeling van jeugdhulpaanvragen. Deze uitspraak bepaalt volgens haar aan welke zorgvuldigheidseisen gemeenten moeten voldoen.

De gemeente Steenwijkerland zegt dat de uitspraak wordt uitgevoerd: "Het hulpverzoek zal opnieuw worden beoordeeld en er wordt een nieuwe beslissing genomen, die voldoet aan de zorgvuldigheidseisen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl