De brandweer bij de bestrijding van een natuurbrand
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Brandweerwagens niet overal welkom in natuurgebieden

De brandweer is niet overal meer welkom in natuurgebieden om branden te bestrijden. Volgens RTV Drenthe zien natuurorganisaties liever een brand dan de zware bluswagens van de brandweer die het terrein kapot rijden.

"Daarom brengen we samen met de natuurbeheerders alle natuurgebieden in kaart en kijken we waar we wel en niet met onze wagens kunnen komen", vertelt Jan Rozeboom van de brandweer in Drenthe.

In de gebieden waar de brandweer niet mag komen, kunnen alleen de stroken naast de zandpaden nat worden gehouden. "Daarna moeten we wachten tot de brand onze kant op komt", legt Rozeboom uit. Voor brandweerlieden wordt dat even wennen. "Wij willen juist naar branden toe om ze te blussen."

Terreinwagens

De gebieden waar de brandweer wel mag komen, zijn moeilijk begaanbaar. Daarvoor heeft de brandweer zes speciale terreinwagens. Volgend jaar komen er twee nieuwe bij. "Deze vierwielaangedreven wagens kunnen over half verharde wegen en kunnen meer water meenemen. Daarnaast kunnen ze water spuiten tijdens het rijden."

De brandweer heeft het de laatste dagen druk met het bestrijden van branden in natuurgebieden, doordat er op veel plaatsen in het land relatief weinig regen valt. Daardoor is de natuur kurkdroog.

In de Emmerdennen bij Emmen brak vanmiddag bijvoorbeeld opnieuw een heidebrand uit. De brandweer had het vuur snel onder controle. Gisteren ging in dat gebied ook al twee hectare natuur door de vlammen verloren.

Advertentie via Ster.nl