Partijleider Asscher en andere PvdA-prominenten op een partijcongres
NOS NieuwsAangepast

Asscher ontkent machtsstrijd binnen PvdA

PvdA-leider Asscher zegt dat voormalig PvdA-leider Samsom hem nooit heeft gevraagd om zich terug te trekken als kandidaat voor het lijsttrekkerschap. In het radioprogramma Stand.nl zei hij dat Samsom wel zijn zorgen heeft geuit over de interne verkiezingen bij de PvdA.

Volgens een reconstructie van NRC wilde Samsom vorig jaar op het laatste moment geen lijsttrekkersverkiezingen. Hij zou Asscher wel degelijk hebben gevraagd om zich niet kandidaat te stellen. De PvdA-leider was op dat moment niet populair bij de achterban, maar wilde toch graag door.

Thuis in de oppositie

Asscher zegt dat de PvdA een democratische partij is. "Aan mij de schone taak om de boel weer op te bouwen."

De rechten van werknemers zijn een van de prioriteiten. In de praktijk hebben mensen volgens Asscher het gevoel dat ze soms wel 24 uur per dag werken, in plaats van 8 uur. Die mensen moeten gehoord worden, vindt hij. Mensen met losse contracten ervaren het volgens hem als oneerlijk dat ze niet beschermd zijn, terwijl de top het wel goed heeft.

Asscher benadrukte nog eens dat de PvdA in de oppositiebanken thuis hoort, ook als de huidige formatiegesprekken mislukken.

Kleur op de wangen

"Het is heel duidelijk dat de PvdA in de oppositie moet laten zien hoe de sociaaldemocratie functioneert. De partij moet weer kleur op de wangen krijgen", aldus de PvdA-leider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl