Willem Hesselink
NOS VoetbalAangepast

Vitesse voltooit de missie van Willem Hesselink

Met gevoel voor pathos en historisch besef zullen de verstokte Vitesse-fans zondagavond ongetwijfeld gedacht hebben dat Willem Hesselink van boven met een gelukzalig gezicht de bekerwinst van de Arnhemse club aanschouwde. In 1892 was de geboren Arnhemmer een van de oprichters van Vitesse. "Het Kanon", was de bijnaam van Willem Hesselink, vanwege zijn snoeiharde schot. Of "De Dokter" vanwege zijn scheikundige achtergrond.

In 1898 was Hesselink erbij toen Vitesse de eerste grote prijs in de korte historie kon pakken, samen met zijn broer Herman Hesselink. Maar de begeerde trofee bleek hen niet gegund.

Eerste finale

Als kampioen van de Eerste Klasse Oost speelde Vitesse voor 750 toeschouwers in Utrecht de beslissingswedstrijd om de landstitel tegen het Amsterdamse RAP, de kampioen van het westen. Ondanks een goal van Willem Hesselink ging Vitesse met 4-2 ten onder en werd RAP kampioen.

De recordkampioen van toen, RAP, pakte zijn vierde landstitel. Dat RAP na zijn vijfde titel een jaar later daarna nooit meer kampioen zou worden, was toen ondenkbaar. Dat Vitesse nog heel lang op een prijs moest wachten ook.

Elftalfoto van Vitesse uit 1897/1898

Vanwege een studie Scheikunde in Leiden stapte Hesselink in 1899 over naar HVV uit Den Haag, waarmee hij wel de Nederlandse titel pakte, twee keer zelfs. Hij vervolgde zijn studie in München en daar meldde hij zich aan bij FC Bayern, destijds nog een jonge bescheiden Duitse club.

Met Hesselink als speler, trainer en ook voorzitter zette de Beierse club grote stappen voorwaarts. Hesselink was de eerste buitenlandse ster van Bayern. De Arjen Robben van meer dan een eeuw geleden zeg maar. Of gezien zijn driedubbele rol wel meer dan dat. Een clubicoon in wiens sporen decennia later Franz Beckenbauer, Uli Hoeness en Karl-Heinz Rummenigge zouden treden.

Geen hoofdprijs

Terug bij Vitesse deed Hesselink als speler nog enkele vergeefse pogingen om kampioen te worden. Ook in verschillende bestuurlijke functies, waaronder het voorzitterschap, lukte het de eenmalig international niet om met Vitesse een hoofdprijs te winnen. Wel maakte Hesselink naam als forensisch onderzoeker.

Willem Hesselink overleed in 1973 op 95-jarige leeftijd. Tot zijn dood bleef hij een gepassioneerd voetballiefhebber, met een onvoorwaardelijke liefde voor de club die hij mede had opgericht. Maar nooit smaakte hem als Vitesse-coryfee het genoegen een prijs in ontvangst te mogen nemen.

Zondag, 44 jaar na Hesselinks overlijden, brak Ricky van Wolfswinkel de ban voor Vitesse. Met twee goals bezorgde de spits de Arnhemse club in De Kuip de KNVB-beker. Het zou voor Willem Hesselink zonder twijfel een hemelse ervaring zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl