NOS NieuwsAangepast

Kleine laptop legt het af tegen tablet

Door verslaggever Nik Wouters

De verkoopcijfers van tabletcomputers zijn voor het eerst die van netbooks gepasseerd. In het vierde kwartaal van 2010 werden in Nederland ruim 93.000 minilaptops (netbooks) verkocht, een daling van 17,5 procent vergeleken met een kwartaal eerder.

De verkoop van tabletcomputer steeg spectaculair met bijna 71 procent, naar ruim 125.000 stuks. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC over de Nederlandse markt.

Over het hele jaar zijn er in Nederland ruim 206.000 tabletcomputers verkocht. Drie op de vier verkochte tabletcomputers is afkomstig van Apple.

Opmars

De tabletcomputer is vorig jaar aan een opmars begonnen door de lancering van de iPad. Die groei vreet aan het marktaandeel van de netbooks.

In 2007 werden de kleine laptops voor het eerst geïntroduceerd. Na een enorme groei zakt de verkoop nu alweer in. "Je ziet dat consumenten hun geld maar één keer kunnen uitgeven en op dit moment geven ze het liever uit aan een iPad of een andere tablet, dan aan een kleine netbook", zegt Peter Vermeulen van IDC.

Ondergang

Vermeulen verwacht dat de verkoop van netbooks dit jaar halveert. "De netbook is zo'n beetje ten einde."

"De tablet speelt veel meer in op wat mensen willen. Hij is vooral gericht op het consumeren van media. De netbook is in feite niet meer dan een zwakke laptop", aldus Vermeulen.

Andere merken

Dit jaar komen ook andere merken met een tablet op de markt. De Galaxy Tab van Samsung is al een paar maanden verkrijgbaar. Binnenkort volgen Motorola, Dell, HP, BlackBerry en vele andere met hun eigen tabletcomputer.

Wereldwijd zijn er in 2010 17 miljoen tablets verkocht. IDC verwacht dat er in 2012 vier keer zo veel over de toonbank zullen gaan.

Niet alleen de verkoop van minilaptops komt daardoor onder druk te staan. Ook de verkoop van gewone laptops neemt af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl