Zeehondenpup Gijsje
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Kleinste zeehondje Pieterburen dood

Het kleinste zeehondje van opvangcentrum Pieterburen is vanmiddag ondanks intensieve zorg toch doodgegaan. De pup Gijsje kreeg landelijke aandacht, omdat hij de kleinste huiler - een jonge zeehond die zijn moeder is kwijtgeraakt - was die ooit werd opgevangen bij Pieterburen. De pup werd afgelopen weekend gered bij Vlieland.

Vanochtend ging het nog goed met het zeehondje en zette het centrum een voedingsfilmpje van Gijsje online. In de middag ging het plotseling mis en in korte tijd bezweek het diertje.

"Het is een slag voor ons team, iedereen was erg betrokken bij Gijsje", laat het zeehondencentrum weten. "Hoewel we wisten hoe zwak hij was en natuurlijk weten dat dit bij ons werk hoort, is het een verdrietige afloop."

De doodsoorzaak is nog niet bekend. Wel was Gijsje te vroeg geboren. Normaal gesproken begint het geboorteseizoen van de grijze zeehond eind mei. Gijsje was slechts 57 centimeter lang woog maar vijf kilo. Normaal wegen zeehondenpups minstens 7 kilo bij de geboorte.

Hij was heel zwak. Een speciaal voedingsschema en een aangepast verblijf mochten niet baten.

RTV Noord schrijft dat het lichaam van Gijsje wordt overgebracht naar de diergeneeskundige faculteit van de Universiteit Utrecht voor verder onderzoek. Pieterburen wil achterhalen waaraan Gijsje overleden is. Ook hoopt het zeehondenopvangcentrum erachter te komen waarom het zeehondje te vroeg geboren was.

Advertentie via Ster.nl