Bij een bedrijfsongeluk met een hoogwerker in Zaltbommel vielen twee doden (mei 2016)
NOS NieuwsAangepast

'Zorg voor een fonds voor nabestaanden verongelukte werknemer'

Regelmatig lopen slachtoffers en nabestaanden van arbeidsongevallen aan tegen een muur van ingewikkelde procedures. In het kader van Workers' Memorial Day kwam Stichting Arbeidsongevallen daarom vanmorgen met een oproep aan werkgevers, overheid en verzekeraars om dat beter te regelen.

Onderzoeker Wim Eshuis van de Universiteit van Amsterdam steunt die oproep, want volgens hem "kan de zorg voor slachtoffers echt beduidend beter". Hij werkte jarenlang bij FNV Bouw, een sector waar arbeidsongevallen aan de orde van de dag zijn. Later promoveerde Eshuis op een onderzoek naar schadecompensatie bij ongevallen op het werk.

"Ik heb een heleboel slachtoffers gesproken en natuurlijk ging niet bij iedereen de afhandeling moeizaam. Maar het is absoluut zo dat het heel lastig is om schade vergoed te krijgen na een ongeval." Dat komt volgens hem door het systeem van aansprakelijkheid zoals Nederland dat kent.

Calimero

Als je een ongeval op het werk krijgt, kun je als werknemer je werkgever daarvoor aansprakelijk stellen. Daar zit volgens Eshuis de eerste horde. "Vooral bij kleinere bedrijven voelen medewerkers zich dan schuldig, want ja, het ongeval kost geld en tijd." Toch zijn veel bedrijven verzekerd tegen ongevallen. In dat geval wordt de zaak doorverwezen naar de verzekeraar. Daar komt vaak de tweede horde, legt Eshuis uit.

"Ineens sta je als slachtoffer of nabestaande tegenover een grote verzekeraar. Een soort Calimero-effect dus. Wat je dan vaak ziet, is dat er getwijfeld wordt aan je verhaal. Of je letsel wel echt door het werk komt, of er wel echt letsel is, en dergelijke. Mensen voelen zich dan toch vaak in de steek gelaten."

Hij vindt dan ook dat we kunnen leren van de Belgen. "Bij onze zuiderburen loopt de verzekering niet via het bedrijf maar heb je je eigen verzekering. De werkgever zit er dan niet meer tussen en je bent in geval van een ongeval altijd verzekerd." Een soortgelijke volksverzekering zou wat hem betreft ook voor Nederland veel beter werken.

Voor nabestaanden zou er een fonds moeten komen, vindt hij. "Zij kunnen dan zonder gedoe een goede uitkering krijgen."

Afhandeling binnen 2 jaar

Het Verbond van Verzekeraars geeft toe dat de procedure bij arbeidsongevallen soms lang kan duren. "Deze aansprakelijkheid is vaak veel ingewikkelder vast te stellen en daarom duurt die fase gemiddeld langer dan bijvoorbeeld bij verkeerszaken", schrijven ze in een statement.

Volgens cijfers van de koepelorganisatie wordt ruim 90 procent van de zaken binnen twee jaar afgehandeld. "In andere zaken verzet de ernst van het letsel zich tegen snelle afwikkeling." In een enkel geval komen verzekeraar en slachtoffer er niet uit. Dan wordt de zaak aan een rechter voorgelegd.

Een woordvoerder wijst erop dat het ook goed is om te weten dat niet elk bedrijf op dezelfde manier is verzekerd. Sommige bedrijven hebben een aansprakelijkheidsverzekering, andere een ongevallenverzekering. In het laatste geval wordt er bij overlijden of blijvend letsel een vast bedrag uitgekeerd. In het eerste geval wordt de geleden schade van het slachtoffer gedekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl