De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson bij de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad
NOS Nieuws

VS wil nieuwe VN-sancties tegen Noord-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft de leden van de VN-Veiligheidsraad opgeroepen Noord-Korea sancties op te leggen en de diplomatieke relaties met het land op te schorten. Hij zegt dat de VS zelf niet terughoudend zal zijn bij het opleggen van sancties aan personen of partijen die banden hebben met Noord-Korea.

Tillerson zegt dat er een groot risico is op een aanval van Noord-Korea op Japan en Zuid-Korea. Hij vroeg de Veiligheidsraad actie te ondernemen om het land voor te zijn. "Met elke wapentest duwt Noord-Korea Zuidoost-Azië en de wereld verder richting instabiliteit en een groter conflict."

Secretaris-generaal van de VN Guterres zei bij de bijeenkomst van de Veiligheidsraad dat hij het gevaarlijk vindt om de contacten met Noord-Korea te verbreken. "We moeten misverstanden zien te voorkomen", zei hij.

Raketafweersysteem

De Chinese minister Wang Yi van Buitenlandse Zaken riep de leden van de raad op om kalm te blijven en terughoudend te zijn richting Noord-Korea. Volgens Wang ligt de oplossing voor de hoogoplopende spanning op het Koreaanse schiereiland niet bij de Chinezen.

Het Amerikaanse raketafweersysteem dat in Zuid-Korea wordt gebouwd ter verdediging tegen een mogelijke aanval van Noord-Korea, leidt tot extra spanningen in de regio. Wang zei dat het afweersysteem het vertrouwen tussen de betrokken partijen schaadt. Hij noemt het wapensysteem een ondermijning van de veiligheid voor China.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, riep de VS op de bouw van het afweersysteem te heroverwegen. Hij hekelde "het Amerikaanse spierballenvertoon" dat er volgens hem voor zorgt dat de wereld zich afvraagt of er op korte termijn oorlog komt in de regio. Hij zei dat een aanval op Noord-Korea onacceptabel is.

"Groot conflict"

Gisteren noemde de Amerikaanse president Trump Noord-Korea zijn grootste buitenlandse uitdaging. Hij zei dat hij zoekt naar een diplomatieke oplossing, maar denkt dat er "absoluut kans is op een zeer, zeer groot conflict".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl