Supporters bij het FIFA-kantoor vlak voor bekend werd dat het WK 2018 in Rusland is
NOS VoetbalAangepast

'Franse justitie onderzoekt toewijzing WK's 2018 en 2022'

Het Franse openbaar ministerie is een vooronderzoek gestart naar de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022. Het betreft een nieuw onderzoek naar mogelijke corruptie en machtsmisbruik bij wereldvoetbalbond FIFA.

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter is vorige week als getuige gehoord, meldt de Franse krant Le Monde.

Franse aanklagers doken al in 2016 in de gang van zaken rondom de biedprocedures voor beide toernooien, die in december 2010 aan Rusland (2018) en Qatar (2022) werden toegewezen. Ook Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten onderzoeken al twee jaar lang of en in welke mate er sprake was van corruptie onder het bewind van Blatter.

Holland/Belgium-bid

Voor de toernooien van 2018 en 2022 hadden Nederland en België zich gezamenlijk kandidaat gesteld, met onder anderen Ruud Gullit en Johan Cruijff als ambassadeurs. Dat bid kreeg niet voldoende stemmen van de FIFA-leden.

"Wij hebben een paar jaar geleden alle boeken al opengedaan", zegt Harry Been in een reactie. Been was destijds bestuurslid van het WK-bid van Nederland en België. "Dit lijkt vooral te gaan om de Franse tak van het grote onderzoek dat al jaren bezig is. Er is een rapport van gemaakt, maar dat hebben wij nog niet gezien", aldus Been.

Harry Been en Jeu Sprengers

Zwitserse aanklagers doen nog onderzoek naar een gewraakte betaling van Blatter aan Michel Platini, ex-preses van de Europese voetbalbond UEFA. Het ging om een bedrag van 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die de Fransman vele jaren eerder voor de Zwitser had verricht. Die transactie riekte volgens onderzoekers naar omkoping en corruptie.

20.000 pagina's

De nieuwe FIFA, onder leiding van voorzitter Gianni Infantino, heeft vorige maand bewijsstukken overhandigd aan de Zwitserse en de Amerikaanse justitie. Het gaat om een rapport van 1.300 pagina's naar aanleiding van een intern onderzoek van 22 maanden naar corruptiepraktijken binnen de FIFA in de periode-Blatter.

Het dossier bevat ook nog een bijlage van 20.000 pagina's aan bewijsmateriaal. Hangende het onderzoek door de Zwitserse en Amerikaanse justitie is over de inhoud van het FIFA-rapport nog steeds niets bekend geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl