Valtteri Bottas
NOS SportAangepast

Teamgenoten van blikvangers hopen op wind mee bij GP Rusland

  • Louis Dekker

    commentator F1

  • Louis Dekker

    commentator F1

Een persconferentie met Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo kun je beschouwen als een bijeenkomst met drie toppers uit de koningsklasse van de autosport. Maar wie iets verder kijkt ziet een trio dat wind tegen heeft. Ze komen er nog niet aan te pas.

Räikkönen, Bottas en Ricciardo zijn teamgenoot van de coureurs die juist de smaakmakers van 2017 zijn: Sebastian Vettel, Lewis Hamilton en Max Verstappen. Of het een bewuste actie is van autosportfederatie FIA om juist de teamgenoten van de smaakmakers op te roepen voor de persconferentie voor de grand prix van Rusland zullen we nooit weten.

Feit is wel dat de heren het meteen voor hun kiezen kregen. In diverse varianten kwamen vragen langs die vrij vertaald neerkwamen op het volgende: hoe komt het dat je tot nu toe minder presteert dan je teamgenoot? Waarom heb je dit jaar ondermaats gepresteerd en nog geen race gewonnen?

Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen (r)

Verdedigen

De eerste die zich moest verdedigen was Valtteri Bottas. De Mercedes-coureur greep weliswaar in Bahrein verrassend z'n eerste pole position, maar in de races is hij vooralsnog geen partij voor teamgenoot: drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton.

De Fin beseft dat hij dit jaar races moet gaan winnen, maar neemt zichzelf in bescherming. "Ik heb besloten dat ik wat tijd neem en mezelf niet extra onder druk ga zetten. Vergeet niet dat ik hier pas in januari tekende. Ik begin me net een beetje thuis te voelen", aldus Bottas, die net zijn eerste honderd werkdagen bij Mercedes achter de rug heeft.

"Het was een zware, veeleisende tijd. Ik heb het vooral heel erg druk gehad. Extreem druk. Ik heb nog nooit in m'n leven zoveel geleerd in zo weinig dagen. Mijn goede resultaten zijn onderweg", aldus de coureur die bij Mercedes een contract voor een jaar heeft en zich dus dit seizoen moet bewijzen.

"Ik hoop op een probleemloos weekend. Misschien ben ik dan in staat mijn eerste Formule 1-zege te boeken", zegt Bottas. Dat zal nog niet meevallen. De Fin lijkt zich te hebben neergelegd bij een rol op het tweede plan. Het doel is zoveel mogelijk punten scoren als team. "Als dat betekent dat ik aan de kant moet voor Lewis Hamilton, zal ik dat altijd doen", klonk het bijna onderdanig.

Opvallend is dat Bottas in de persconferentie geen woord vuil maakte aan Max Verstappen, Daniel Ricciardo en Red Bull Racing. "Het wordt hier weer een gevecht met Ferrari. Het gaat om enkele honderdsten van seconden per ronde. Om centimeters. Extreem close dus." Het is duidelijk: Verstappens team wordt door Bottas nog niet beschouwd als gevaar voor de zege.

De auto moet beter. Dat kunnen we. Daar focussen we op. En nee, het ligt niet aan de coureur. Ik ben het racen niet verleerd."

Daniel Ricciardo

Niet verleerd

Daniel Ricciardo beseft dat het voor hem en Verstappen niet eenvoudig is een goed resultaat neer te zetten in Rusland. "Mijn sleutelwoord is hoop", aldus de Australiër. "Ik hoop dat ik de Ferrari's en de Mercedessen zondag een paar rondjes kan volgen voor ze aan de horizon verdwijnen. Ik hoop dat de update van de auto die we over twee weken krijgen een stevige stap vooruit is. En ik hoop ook op een herhaling van vorig seizoen."

Met dat laatste doelt Verstappens teamgenoot op de grote sprong voorwaarts die zijn team na de vorige Grand Prix van Rusland maakte. "Toen zaten we hier anderhalve seconde achter de snelste tijd, maar maakten we reuzensprongen in de races die volgden: Spanje en Monaco. Laten we hopen dat dat dit jaar weer gebeurt. We werken met man en macht. De auto moet beter. Dat kunnen we. Daar focussen we op. En nee, het ligt niet aan de coureur. Ik ben het racen niet verleerd."

"We zijn nu het derde team: best of the rest", aldus Ricciardo. "Dat is niet genoeg. We willen echt het derde tópteam zijn: strijden om zeges met Ferrari en Mercedes." De eerste races en de test na de grand prix in Bahrein waren volgens hem nuttig. "We hebben veel geleerd. Er komen updates en nieuwe onderdelen aan. In Barcelona weten we meer. Als we dan binnen een halve seconde zitten, gaat het de goede kant op, maar Rusland komt voor ons te vroeg."

Kimi Raikkonen

Kritische vragen

Ferrari-coureur Kimi Räikkönen is inmiddels gewend aan kritische vragen over zijn prestaties. Een stekelige opmerking over de uitspraken van Ferrari-topman Sergio Marchionne (die zou hebben gezegd dat Räikkönens resultaten ondermaats zijn) pareerde hij routineus. "Er staat zoveel nepnieuws op internet. Veel mensen schrijven maar raak. Ik heb met de baas gesproken en ik weet wat hij van me verwacht. Daar hecht ik veel meer waarde aan dan aan al die onzinverhalen", aldus Räikkönen.

Räikkönen zag teamgenoot Vettel dit jaar twee van de drie races winnen en stond zelf nog niet op het podium. De Finse veteraan beseft dat hij moet oppassen dat hij niet door het ijs zakt. "We hebben een goede auto en het team draait goed. Nu is het aan mij om beter te presteren. Ook ik was niet blij over mijn eerste grands prix. Het is nooit leuk om minder te presteren dan je kunt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl