NOS SportAangepast

Golfster nog niet de oude na pijnlijk voorval

Golfster Thompson opnieuw in tranen

Op 1 april legde ze haar bal twee centimeter verwijderd van de plek waar die zou moeten liggen. Foutje, kan gebeuren. De gevolgen waren echter groot. Voor het verloop van het toernooi, voor de golfwereld, maar vooral voor haarzelf.

Drie weken na het bizarre voorval heeft Lexi Thompson woensdag voor het eerst in het openbaar gesproken over het incident dat haar de winst in de eerste major van het jaar kostte. De 22-jarige Amerikaanse probeerde zich groot te houden, maar slaagde daar buitengewoon slecht in.

"Het waren interessante weken", vertelde Thompson op de persconferentie voorafgaand aan haar eerste toernooi terug op de tour. "Het was zwaar. Een beetje minder geslapen."

45 seconden

Toen de aanwezige journalisten nog even doorvroegen, stokte haar stem. Vervolgens brak Thompson opnieuw en liet ze de tranen de vrije loop, net als drie weken eerder.

Iedereen was het foutje destijds ontgaan. Bijna iedereen, want een oplettende tv-kijker voelde zich geroepen een mailtje te sturen naar de organisatie. De uitkomst: vier strafslagen die haar de winst in het toernooi kostten.

De tranen welden op in de ogen van Thompson en Amerika huilde mee. De speelster was onrecht aangedaan, was de overheersende gedachte. Dat vond ook Tiger Woods. Kijkers zouden de rol van officials niet over mogen nemen.

De mensen die over de regels gaan, het comité van The Royal and Ancient in St.Andrews, kwamen meteen in actie. Direct werden de regels aangepast. Als een onbedoeld foutje niet met het blote oog te zien is, slechts met tv-beelden, dan wordt de speler in kwestie niet bestraft.

Of het incident met Thompson hierbinnen valt, is echter de vraag. Met een beetje fantasie kon je het wel degelijk met het blote oog zien. En was het wel onopzettelijk?

Thompson houdt vol van wel. "Ik heb de video teruggezien en ik kan zien waar het protest vandaan komt. Maar ik draai de bal alleen maar. Er staat een stipje op, waar ik me op richt. Ik heb altijd gespeeld volgens de regels van het golf."

Mail tv-kijker kost Thompson majortitel

Nu moet ze de knop omdraaien, vindt ze zelf. "Ik heb de laatste weken heel hard getraind en heb weer zin om te spelen. Ik moet alles achter me laten.

"Maar ik zal wel mijn bal blijven draaien", klonk het ineens strijdlustig. De blik in haar ogen verried dat ze de last van het incident nog altijd op haar schouders draagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl