Franse soldaten patrouilleren op de Promenade des Anglais in Nice
NOS NieuwsAangepast

Le Pen voert campagne in Nice, een 'veranderde stad'

De Franse presidentskandidate Marine Le Pen is vandaag in Nice, de stad waar vorig jaar juli een aanslag werd gepleegd met een vrachtwagen. Daarbij vielen toen 86 doden.

In Nice eindigde de conservatief François Fillon in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen als eerste. Er wonen veel rechtse kiezers en nu Fillon is uitgeschakeld zijn er dus veel stemmen te halen. "De verwachting is dat heel veel Franse kiezers daar wel eens naar Le Pen kunnen overstappen", zegt Renout.

Dat denkt ook Pieter de Mik, een Nederlander die in Nice woont. "Fransen zijn soms rare mensen", zegt hij. "Ze stemmen niet altijd voor iemand maar ook regelmatig tégen iemand. En wat hier wel eens zou kunnen gaan gebeuren is dat er toch tegen Macron gestemd gaat worden en dus voor Le Pen."

Fransen zijn soms rare mensen.

Pieter de Mik

Volgens De Mik is Nice na de aanslag wel veranderd. "Er wordt beter opgelet. Je ziet militairen met bewapening over de Promenade des Anglais lopen en op andere strategische punten."

Ook had de aanslag een negatief effect op het toerisme. "De mensen die geboekt hadden zijn gewoon gekomen, dus in het zomerseizoen bleef het eigenlijk nog relatief druk. Maar in september zijn toch een stuk minder toeristen gekomen", zegt De Mik.

Hij verwacht dat het nu weer drukker zal worden in de stad. "Nice is nog steeds heel erg mooi en het is er net zo veilig als bijvoorbeeld in Utrecht", zegt hij.

Le Pen had vanochtend een ontmoeting met Franse vissers

Gisteren ging de aanvoerder van het Front National in de aanval tegen haar rivaal Emmanuel Macron bij de Whirlpoolfabriek in Amiens. "Amiens ligt in het gebied waar Macron in de eerste ronde als eerste eindigde en is dus vijandig terrein voor Le Pen. Ze heeft daar dus nog heel veel stemmen te winnen", zegt correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl