De Amerikaanse minister van Defensie en de bevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten
NOS NieuwsAangepast

VS matigt toon maar verscherpt sancties tegen Noord-Korea

De Verenigde Staten lijken hun toon tegen Noord-Korea wat te matigen. In een nieuwe verklaring staat nauwelijks oorlogszuchtige taal, maar wel de boodschap dat de VS openstaat voor dialoog. Wel worden de economische sancties strenger.

De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en de directeur van de Nationale Veiligheidsdienst brachten een verklaring naar buiten. Daarin zeggen ze de diplomatieke en economische druk op Noord-Korea om het nucleaire wapenprogramma te ontmantelen te verhogen.

Raketsysteem

Dat is meer in lijn met het Chinese Noord-Koreabeleid. China heeft zowel Noord-Korea als de VS opgeroepen minder fel te zijn.

De afgelopen weken liep de spanning tussen de twee landen op. De VS dreigde openlijk met militaire actie tegen Noord-Korea.

De Verenigde Staten bouwen een raketsysteem in Zuid-Korea om het land te helpen zich te verdedigen tegen Noord-Korea. China is daar tegen. De komende dagen zou het raketschild operationeel moeten worden.

Welke sancties de VS nog strenger wil maken, is onduidelijk. De economische sancties zijn al zeer streng, niet alleen vanuit de VS, maar ook vanuit de Verenigde Naties. Zo worden alle goederen die het land in- of uitgaan gecontroleerd en mogen goud, titanium, kolen, ijzer en ijzererts niet worden verkocht aan Noord-Korea.

VN

Noord-Korea is intussen akkoord gegaan met de komst van een VN-medewerkster die zich bezighoudt met de rechten van gehandicapten. Waarnemers zien in de komst van de vrouw een kleine handreiking van het stalinistische regime naar de VN.

Noord-Korea ratificeerde vorig jaar het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een lichamelijke handicap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl