Minister Steven Mnuchin van Financiën (r) presenteert de belastingplannen
NOS NieuwsAangepast

Trump komt met 'grootste belastinghervorming uit de geschiedenis'

Het Witte Huis heeft een belastingplan gepresenteerd dat volgens minister Mnuchin van Financiën garant staat voor de grootste belastinghervorming uit de Amerikaanse geschiedenis. Een verlaging van de hoogste belastingschijf en een lagere vennootschapsbelasting vormen de belangrijkste onderdelen van de fiscale maatregelen waarmee president Trump al uitgebreid campagne voerde.

De belastinghervormingen zullen volgens Trump leiden tot economische groei en meer werkgelegenheid. Zowel Republikeinen als Democraten vrezen voor de gevolgen voor de schatkist. De politici zijn bang dat drastisch lagere belastinginkomsten de staatsschuld zullen opdrijven.

Trump claimt dat de economische groei die door de belastingverlaging wordt aangejaagd, snel zal zorgen voor meer en dus hogere belastinginkomsten voor de federale overheid. Veel economen betwijfelen dat.

Voorstellen

De president wil de vennootschapsbelasting terugbrengen van 35 naar 15 procent. Het aantal belastingschijven moet terug van zeven naar drie, en gewone Amerikanen worden tegemoetgekomen met een verdubbeling van de aftrekposten. Vooral de Amerikaanse middenklassen en rijke Amerikanen profiteren van de voorstellen, concluderen analisten.

Families die veel kwijt zijn aan zorg voor hun kinderen, kunnen rekenen op extra belastingaftrek. Hiervoor had Trumps dochter Ivanka zich hard gemaakt.

Importheffing

Verdere fiscale maatregelen moeten bevorderen dat Amerikaanse bedrijven geen productie meer naar het buitenland verplaatsen. Zo worden ondernemingen die geld in het buitenland hebben ondergebracht, met fiscale prikkels aangemoedigd hun kapitaal terug te halen naar de VS.

De veelbesproken importheffing die Amerikaanse producten meer concurrerend moet maken, ontbreekt in de plannen.

Minister Mnuchin herhaalde in de marge van de presentatie van het belastingplan dat president Trump niet van plan is zijn belastingaangifte openbaar te maken. Trump zegt dat hij zijn gegevens niet kan vrijgeven, omdat de belastingdienst zijn aangiften onderzoekt.

Leidraad

De belastingvoorstellen van het Witte Huis dienen als leidraad voor de discussie in het Huis en de Senaat over de fiscale hervormingen. Alleen het Congres kan beslissen over grote belastingaanpassingen.

Trump hoopt dat het Congres komende herfst overeenstemming bereikt over de belastinghervorming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl