De aandeelhoudersvergadering van Unilever
NOS NieuwsAangepast

Topman Unilever: koop Nederlandse aandelen, dan helpen wij elkaar

De hoogste baas van Unilever vindt dat Nederlandse pensioenfondsen te weinig beleggen in Nederlandse bedrijven. Topman Paul Polman zei dat vanmiddag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf.

Hij reageerde op de vraag van een aandeelhouder over de mislukte overname van Unilever door het Amerikaanse Kraft Heinz. "Slechts twaalf procent van de aandelen Unilever op de Amsterdamse beurs is in handen van Nederlandse beleggers", zei Polman. "Dat is weinig."

Vijandelijke overnames

Polman suggereerde dat bedrijven beter beschermd zijn tegen vijandelijke overnames als Nederlandse beleggers meer aandelen in handen hebben. Dat zou zijn omdat Nederlandse institutionele beleggers zich meer richten op investeringen voor de lange termijn.

Kraft Heinz stopte met de overnamepoging nadat Unilever meteen duidelijk maakte er niet van gediend te zijn. Een woordvoerder van de pensioen- en vermogensbeleggers MN, APG, PGGM, Achmea, Menzis en Robeco had complimenten voor de gevoerde strategie. Geen van de aanwezige beleggers heeft er blijk van gegeven dat de top van Unilever wel met Kraft-Heinz in zee had moeten gaan.

Bij een stemming steunde ruim 98 procent van de aandeelhouders het beleid bij Unilever. Bij AkzoNobel, waar meer aandeelhouders lijken te voelen voor een overname, was dat gisteren fors minder. Daar stemde bijna 30 procent niet in met het beleid.

'Geen garantie tegen overnames'

APG, de grootste pensioenbelegger van Nederland, zegt in een reactie dat meer aandelen in Nederlandse handen niet meteen beschermt tegen overnames. "Wij beleggen voor rendement", aldus een woordvoerder. "Als er een bod komt dat ons een goed rendement oplevert, dat niet door het bedrijf zelf geleverd wordt, dan kunnen wij alsnog op een bod ingaan. Mits zo'n bod rekening houdt met stakeholders. Wij kijken niet puur alleen naar de financiële kant. Maar een groter Nederlands belang is geen garantie tegen overnames."

APG benadrukt dat ze Unilever steunen in hun langetermijnstrategie gekoppeld aan duurzaamheid. "Wij vinden dat winstgevendheid bij Unilever ook niet ten koste hoeft te gaan van duurzaamheid".

'Te veel van één bedrijf'

Maar volgens APG is het ook ondoenlijk om veel meer in een bedrijf als Unilever te investeren. "Stel dat een bedrijf zijn overnamebod gestand doet als 95 procent van de aandelen is aangemeld. Dan kunnen wij dus met 5 procent van de aandelen die overname blokkeren. Maar bij een groot bedrijf als Unilever zou dat om 6 miljard euro aan aandelen gaan. Dat is voor ons een te groot aandeel in één bedrijf."

APG beheert het geld van grote pensioenfondsen als ABP en bpfBouw. Het verweer van pensioenfondsen waarom ze niet meer in Nederland investeren, was altijd dat Nederlandse aandelen veelal minder rendement opleveren. Fondsen beleggen daarom veel in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl