NOS NieuwsAangepast

Marokkaan krijgt vier jaar cel voor ronselen IS-strijders in azc

Een 28-jarige Marokkaan moet vier jaar de cel in, omdat hij vorig jaar heeft geprobeerd twee mannen te ronselen voor de gewapende strijd van Islamitische Staat. Dat deed hij in een asielzoekerscentrum in Echt.

Ook is hij veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie.

De politie kwam de man op het spoor toen twee bewoners van het asielzoekerscentrum hadden gemeld dat iemand hen probeerde over te halen om voor IS te vechten. Daarop werd de man aangehouden.

Foto's en filmpjes

Op zijn telefoon werden meer dan tienduizend foto's en honderden filmpjes gevonden waarin IS werd gepromoot en de gewapende strijd werd verheerlijkt. De man zei dat de filmpjes hem van het gelijk van IS hadden overtuigd en ook van de noodzaak van gewapende strijd.

Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak. De getuigen zouden niet betrouwbaar zijn en de Marokkaan maakte slechts gebruik van zijn vrijheid van meningsuiting. De rechter gaat hierin niet mee. Hij zegt dat de man de nationale veiligheid in gevaar heeft gebracht en burgers grote vrees heeft aangejaagd.

Omdat de Marokkaan nog steeds achter de ideeën van IS staat, vindt de rechter een celstraf van vier jaar op zijn plaats. Die straf is gelijk aan de eis van het OM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl