Henk ten Cate
NOS VoetbalAangepast

'Je maakt je toch niet druk of de stewards achter je staan?'

Alles leek erop te wijzen dat Henk ten Cate het Nederlands elftal onder zijn hoede zou gaan nemen. Een gebrek aan vertrouwen deed de coach besluiten het aanbod van de KNVB naast zich neer te leggen. Pierre van Hooijdonk was verbaasd, Co Adriaanse een stuk minder.

"Ik was verrast toen ik de krant las, maar begrijp Henk ten Cate ook. Het is wel een beetje typerend wat er nu plaatsvindt", aldus Van Hooijdonk. "Je hebt al een paar keer vraagtekens bij het beleid van de KNVB kunnen zetten, maar nu is dat een uitroepteken geworden."

Hans van Breukelen ging vorige week bij Ten Cate langs in Abu Dhabi, maar ging direct daarna ook op de koffie bij Dick Advocaat in Turkije. Uiteindelijk zegde Van Breukelen de baan toe aan Ten Cate, om vervolgens toch weer extra bedenktijd te vragen.

Ten Cate zou het idee hebben gehad dat zijn aanstelling niet breed gedragen werd. "Maar hij krijgt toch het vertrouwen? De technisch directeur is toch in Abu Dhabi geweest, dan heb je toch honderd procent vertrouwen?", aldus Adriaanse.

"We weten niet welke constructie Van Breukelen voor ogen had. Misschien wilde hij wel Advocaat voor de komende wedstrijden en Ten Cate na het WK."

Jean Paul Decossaux, die heeft toch vooral verstand van reclameborden verkopen? Je maakt je toch ook niet druk of de stewards wel achter je staan?

Co Adriaanse

Dubai

Volgens Adriaanse is het gissen naar de reden waarom Ten Cate zich heeft teruggetrokken. "Hij zit daar goed in Abu Dhabi, qua leven en zeker qua salaris. En hij kan kampioen worden. Hij heeft daar geen druk en de kranten kan hij niet lezen, dat is ook wel lekker", aldus Adriaanse.

"En ja, als het bondscoachschap zijn droombaan was, dan had hij het moeten doen. Want bij elke benoeming is het zo dat een aantal mensen tegen je is, of je nou Advocaat of Louis van Gaal bent. En Jean Paul Decossaux (waarnemend directeur KNVB, red.), die heeft toch vooral verstand van reclameborden verkopen? Je maakt je toch ook niet druk of de stewards wel achter je staan?"

Adriaanse denkt dat het Ten Cate niet eens zo slecht uitkomt. "Hij heeft twee tot drie weken gratis reclame gehad. Zijn naam viel uit het niets en zijn naam en imago zijn weer opgepoetst. Want welke topclubs heeft Ten Cate de afgelopen jaren nou getraind? Zeg het maar..."

Na het terugtrekken van Ten Cate doet de KNVB mogelijk weer een beroep op een oudgediende: Dick Advocaat. En dat is volgens Van Hooijdonk geen goed idee. "Voor mij is Advocaat geen optie", aldus Van Hooijdonk.

"Als KNVB zou ik toch wat rancune hebben nadat hij het zinkende schip heeft verlaten. Op het moment dat hij naar Fenerbahçe ging, was het net even rustig. Advocaat is er mede voor verantwoordelijk dat het zo'n puinhoop is geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl