NOS NieuwsAangepast

Koude en natte Koningsnacht, Rode Kruis geeft tips

Nederland maakt zich op voor Koningsnacht en -dag. Het weer speelt net als vorig jaar een bepalende rol. De voorspellingen zijn niet best.

Volgens onze weerman Marco Verhoef nemen vanavond landinwaarts de buien af, maar bezoekers van de vrijmarkten wordt aangeraden om warme kleding aan te trekken. De temperatuur gaat in de loop van de avond en nacht richting het vriespunt. Langs de kust blijft het wat langer regenachtig, maar is het wel wat minder koud.

Weer in Den Haag en Utrecht

Dat betekent voor Den Haag, waar het traditioneel druk is tijdens Koningsnacht, dat de verwachte 200.000 bezoekers het waarschijnlijk niet droog gaan houden. "Ze moeten rekening houden met regen, hagel en een enkele felle onweersbui", zegt Verhoef.

In Utrecht begint om 18.00 uur de jaarlijkse vrijmarkt. Normaal gesproken komen er zo'n 100.000 bezoekers naar de stad voor Koningsnacht. Het zou goed kunnen dat vanwege het weer vanavond minder mensen komen dan normaal, schrijft RTV Utrecht. In de loop van de avond wordt het in Utrecht droog en koud. 's Nachts daalt het kwik tot rond het vriespunt.

Het Rode Kruis heeft tips voor feestvierders om veilig de nacht door te komen. Zo moeten ze opletten met het drinken van alcohol, omdat daardoor het lichaam sneller kan afkoelen. Daarnaast adviseert de hulporganisatie om genoeg kleren aan te trekken, het liefst meerdere lagen, en om in beweging te blijven.

Normaal 16 graden

Tijdens Koningsdag zijn er ook buien met daarbij soms kans op hagel en onweer. Tussendoor schijnt ook de zon, zegt Verhoef. Het wordt 8 graden in het noordwesten tot 10 in het zuidoosten.

Normaal gesproken is eind april een middagtemperatuur van zo'n 16 graden gebruikelijk. Vorig jaar werden vanwege het slechte weer op veel plaatsen activiteiten afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl