Carlo Ancelotti op het trainingscentrum in München
NOS VoetbalAangepast

Bayern en Borussia willen Europese kater wegspoelen in beker

Bayern München en Borussia Dortmund staan vanavond tegenover elkaar in de halve finale van de DFB Pokal. Het is al het zesde opeenvolgende jaar dat de grootmachten elkaar in de Duitse beker treffen. Beide clubs kunnen wel een succesje gebruiken.

Bayern München, bekerhouder en landskampioen, heeft al vier wedstrijden op rij niet gewonnen. In de Bundesliga werd twee keer op rij gelijkgespeeld, waardoor de voorsprong op RB Leipzig is geslonken tot acht punten.

In de kwartfinales van de Champions League gingen de Duitsers twee keer onderuit tegen Real Madrid.

Arturo Vidal op het trainingscentrum in München

Robben vol vertrouwen

"We hebben de wedstrijd tegen Real achter ons gelaten en focussen ons nu op Dortmund", zei trainer Carlo Ancelotti. "De beker is belangrijk. We willen naar Berlijn."

Arjen Robben toonde zich vol vertrouwen voor het duel. "Ik verwacht een intense wedstrijd, maar ik ben vol vertrouwen. Als we vol gas geven, is er maar één ploeg die als winnaar uit de bus kan komen."

Enige kans op een prijs

Voor Borussia Dortmund is de beker de enige kans op een prijs in dit seizoen. In de Bundesliga staat de club veertien punten achter koploper Bayern. En in de Champions League werd Borussia vorige week in de kwartfinales uitgeschakeld door AS Monaco.

Het tweeluik met Monaco werd overschaduwd door de aanslag op de spelersbus in de eerste wedstrijd. "Deze bekerwedstrijd is van enorm belang", sprak trainer Thomas Tuchel. "De uitkomst van dit duel bepaalt hoe we op dit seizoen zullen terugkijken."

Arjen Robben viert feest na de bekerwinst op Borussia Dortmund in 2014

Het is al het zesde jaar op rij dat Bayern en Borussia in het bekertoernooi tegenover elkaar staan. Uit de vorige vijf edities blijkt dat spektakel verzekerd is.

2012, finale: Borussia Dortmund-Bayern München 5-2

Door de bekerwinst verovert Dortmund met trainer Jürgen Klopp voor het eerst in de geschiedenis de dubbel. Bayern-trainer Jupp Heynckes spreekt na afloop van een "catastrofale wedstrijd", vooral op defensief gebied.

2013, kwartfinale: Bayern München-Borussia Dortmund 1-0

Bayern krijgt zijn revanche door een doelpunt van Arjen Robben. Hij schiet de bal van twintig meter in de linkerbovenhoek. De ploeg uit München wint dat seizoen de beker.

2014, finale: Borussia Dortmund-Bayern München 0-2 nv.

In de reguliere speeltijd wordt een zuiver doelpunt van Borussia-speler Mats Hummels ten onrechte afgekeurd. In de verlenging is Arjen Robben wederom de held. In de 107de minuut tikt hij de bal van dichtbij binnen. Thomas Müller maakt er in blessuretijd nog 2-0 van.

Pep Guardiola viert de bekerwinst bij zijn afscheid in 2016 in tranen

2015, halve finale: Bayern München-Borussia Dortmund 1-1, Dortmund wns.

Twee dagen na de 25ste landstitel en een week voor de halve finale in de Champions League vliegt Bayern op pijnlijke wijze uit de beker. Arjen Robben raakt geblesseerd en in de penaltyserie missen vier Bayern-spelers.

2016, finale: Bayern München-Borussia Dortmund 0-0, Bayern wns.

Arjen Robben zit geblesseerd op de tribune tijdens de finale. Na een boeiende 0-0 zegeviert Bayern na strafschoppen. Voor trainer Pep Guardiola is het zijn afscheid: hij is na afloop in tranen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl